Tintamarre: Kamperen op een onbewoond eiland

camperen
op een onbewoond eiland

Een half uurtje varen vanaf Sint Maarten heb je het piepkleine eilandje Tintamarre. Leuk voor een boottochtje, maar wist je dat je er ook kunt kamperen?

Elf vrienden, 6 tentjes, heel veel bier en een onbewoond eiland. De combi voor een onvergetelijk avontuur. Ga je binnenkort ook naar Sint Maarten? Dan moet je dit echt van je bucketlist afstrepen.

Bekijk hier de video van het prachtige Tintamarre:

Video credits to Fritz Efenio

Tintamarre

Het onbewoonde eiland is een toeristische trekpleister, zo waren wij er al een keer eerder geweest tijdens een boot trip. Het water is er kristalhelder en het strand zo wit als sneeuw. Er liggen veel zeilboten aangemeerd om te snorkelen en gaan er regelmatig duikers te water.

Tintamarre is niet altijd onbewoond geweest, zo tref je er een oud vee huis en zelfs resten van een landingsbaan en onderdelen van een vliegtuig aan. Ook is er nog een kudde geiten die leven op het eiland, ze worden zo nu en dan door een opzichter bij gevoerd.

Verder valt er eigenlijk niet zo heel veel te beleven op het eiland, just sit back en relax. Je kunt er uiteraard wel een mooie wandeling maken, maar ondanks dat het een klein eiland is loop je niet zomaar een rondje. De weggetjes zijn niet heel toegankelijk en er is weinig schaduw, neem dus voldoende water mee als je besluit dit toch te gaan doen.

Snorkelen in het kristalheldere water is prachtig, misschien kom je zelfs wel een schildpad tegen.

eiland
Tijdens een wandeling op Tintamarre

Kamperen

Kamperen op een onbewoond eiland, hoe tof is dat! Maar het vergt nog wel wat organisatie (ode aan club), want er is geen elektra en geen water. Bereid je dus voor op een survival, zoals een onbewoond eiland ook bedoeld is.

Tintamarre ligt in een beschermd natuurgebied en is onderdeel van de Franse kant van Sint Maarten. Om er te mogen overnachten moet je tijdig toestemming vragen en ontvang je een vergunning bij goedkeuring. Zorg ook dat je je paspoort of ander ID-bewijs mee brengt bij eventuele controle. Op deze website vraag je toestemming.

Om snel en voor een goede prijs op het eiland te komen kan je via Destination Tintamarre een ‘pendel’ boot regelen. Je kunt ze ook altijd bereiken, mocht er iets aan de hand zijn. Wel zo prettig om ook goed geregeld te hebben.

Ik ga op reis en neem mee

Er is dus geen stroom en geen water, je zult dus in ieder geval voldoende drinken mee moeten nemen. Het is er warm dus denk aan minimaal 3 liter water per persoon (excl. de alcoholische drankjes 😉 Het is wel fijn om een koel biertje te hebben dus een goede grote koelbox is ook niet geheel onbelangrijk, waar je uiteraard ook je eten wilt bewaren.

onbewoond eiland
Gaan we een dag of een week?

Er zijn heeeel veel salamanders op het eiland die behoorlijk hongerig zijn, zorg dus dat je je eten goed afschermt of zo snel mogelijk op eet. Denk hier ook s’nachts aan mbt tot je afval, want dan zijn de ratten actief. Het is een paradijsje, maar het blijft wel avontuurlijk. Verrassend genoeg heb je verder geen last van zandvlooien, muggen of veel vliegen, dus het valt allemaal wel mee!

Als je gaat slapen wil je dit wel een beetje comfortabel doen, maar je kan uiteraard ook kiezen voor een hangmat. Er zijn alleen niet heel veel bomen en de kans dat het gaat regenen is ook wel aanwezig. Je koopt al een simpel 2 persoonstentje bij CostUless voor zo’n 40dollar. Makkelijk op te zetten en al inclusief onder zeiltje. Iets van een yogamatje is voldoende als je een makkelijke slaper bent, want de ondergrond is voornamelijk strandzand.

Omdat er geen elektra is, is het verstandig om ook voldoende verlichting mee te nemen. Uiteraard kun je er een kampvuur maken (dus neem ook marshmallows mee), maar het wordt snel donker. Een zak kolen is ook niet overbodig, want dat is toch het prettigst om je eten op te bereiden. Je mag dus wel los hout sprokkelen, maar dit uiteraard niet kappen. Er liggen diverse roosters om je vlees of zelf gevangen visje te bereiden, dus dat kun je in ieder geval thuis laten. Je begrijpt wel dat het al snel een aardig lijstje wordt en je het gevoel hebt dat je een week gaat survivallen, ipv slechts een nachtje doorhalen.

zelf gevangen vis

Together is better!

Als je met een groter groepje gaat is het wat makkelijker te organiseren. Maak een goede lijst van benodigdheden en zo kan iedereen wat mee brengen. Voor het avondeten is bijvoorbeeld couscous een hele goede optie, gezien de houdbaarheid. Breng een hengel mee om vis te vangen en zilverfolie om ze klaar te stomen. Een van de vrienden bracht zelfs gemarineerde kippen mee op een bezemsteel, zodat we deze konden grillen! Begin dan wel vroeg, want dit heeft aardig wat tijd nodig.

kip op de grill

Het Robinson gevoel

Op deze manier samen zijn en samen werken, weer even helemaal back to basic, maakte dit een onvergetelijke ervaring. Even geen internet, genieten van de natuur en eenvoud. Omdat je geen invloeden hebt van geluiden en verlichting van ‘de mensheid’ heb je een prachtige zonsondergang en uitzicht op Sint Maarten. Ook zijn de sterren aan de hemel ontelbaar en de ochtenden magisch.

sunset
sunset met uitzicht op Sint Maarten
tintamarre
een magische morgen

Laat je me weten wanneer je gaat? Camperen op Tintamarre is een must!

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media