Waarom iedereen meer zou moeten gaan reizen

7 redenen waarom reizen goed voor je zou zijn.

Ik heb het geluk dat ik al van jongs af aan bevoorrecht ben om veel te mogen reizen. Zo stonden we vroeger de gehele zomervakantie op de camping in de buurt (dat voelde als heel ver weg ;)) en maakten we al jaarlijkse tripjes naar Portugal (het tweede oord van mijn opa).

Toen we wat ouder werden kampeerden we met onze vouwwagen in Kroatie en maakten we zelfs een vliegreis naar Mexico! Dat zijn momenten die je niet snel vergeet, je voelde je vrij en blij. Dat reizen gelukkig maakt heb je vast zelf ook ervaren en is zelfs wetenschappelijk bewezen.

reizen
 1. Reizen maakt je blij!
  Niet alleen de reis zelf, ook de voorpret van een geplande trip en de herinnering aan een gemaakte reis kunnen je geluksgevoel een flinke boost geven. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Surrey zijn mensen het gelukkigst als ze een vakantie in het vooruitzicht hebben. Ze zijn positiever over hun gezondheid, economische situatie en algemene kwaliteit van leven.
 2. Je wordt zelfverzekerder.
  Onze allereerste lange reis samen was 5 maanden naar Panama, we waren toen 19 jaar. We maakten tripjes met openbaar vervoer, gingen naar lokale feestjes, backpacken naar costa rica, namen surflessen en boksten zelfs wedstrijden. Kortom, waanzinnige dingen die ons zelfverzekerde maken in het hetgeen we verder nog konden bereiken en doen.
 3. Het maakt je relatie sterker.
  Natuurlijk gaat zo’n onderneming niet met alleen maar ups, maar is het onvermijdelijk om met lastige situaties om te gaan. Maar als je samen eenmaal op reis bent, kun je niet makkelijk op geven en ben je ook op elkaar aangewezen. Je zult de situatie moeten oplossen en leren hier ‘relaxed’ mee om te gaan. Het wordt steeds gemakkelijker en het helpt je in je dagelijks leven.
 4. Het verbreedt je horizon.
  Colombia?! Zou je daar nou wel naartoe gaan? En dan ook nog 3 weken met je backpack zonder vooruit gepland te hebben waar je overnacht?
  Je wordt avontuurlijker, maar je kijk op de wereld veranderd ook door te reizen. Wanneer je eenmaal het reisvirus te pakken hebt en andere culturen hebt ervaren, verandert je perceptie op de wereld ook. Reizen leert je om de gelijkenis te zien tussen mensen van alle uithoeken van de wereld. Je leert dat we, after all, toch niet zo verschillend van elkaar zijn.
  Nu zeg ik niet dat je OVERAL maar naartoe kunt gaan, zo hebben ook wij eens een reis gecanceld naar Istanbul in de tijd dat juist toeristen het doelwit waren van terroristen. Met een beetje gezond verstand zijn echter heel veel gebieden goed te bezoeken, bedenk je dat vooral negativiteit het nieuws bereikt en de lokale bevolking vaak juist blij is als je ondanks dat toch de moeite doet hun land te bezoeken.
 5. Creativiteit ten top!
  Even los van de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een andere plek, nieuwe kleuren, geuren en geluiden. Ze versterken je creativiteit, je herkent het vast. Ik krijg in ieder geval weer 1001 nieuwe ideeën. Onze hersenen zijn gevoelig voor veranderingen en worden beïnvloed door nieuwe ervaringen en omgevingen. Dit komt door neuroplasticiteit: onbekende situaties en ervaringen zorgen ervoor dat je hersenen nieuwe verbindingen maken. Die nieuwe verbindingen wakkeren creativiteit aan en is dus ook nog eens heel GEZOND.
 6. Leert waarderen
  Reizen leert je ook te waarderen wat je thuis hebt. De pauze van je dagelijkse sleur en verplichtingen geeft je rust en ruimte in je hoofd en je kan alles weer veel beter in perspectief zien. Ervaart weer extra geluksmomentjes als je je oma weer knuffelt wanneer je thuis bent of weer lekker uit je dak kan gaan met je besties. Maar ook dat je lange tijd zonder je föhn je haar ook prima zat of je je best red op een klein eilandje zonder douche, maar een regenton. Oké dat gaat misschien wat ver voor sommigen, maar he je leert wel waarden wat je hebt 😉
 7. Vette verhalen
  Op je werk, in een cafe, of familiebezoekje… reizen is het mooist als je het deelt. En geef nou toe, hoe stoer is het om te vertellen dat je met haaien hebt gedoken, leguanen hebt gevangen met je blote handen, geslapen hebt op onbewoond eiland of piranhua hebt gevist op de orinoco rivieren? (ja ik heb dit allemaal gedaan!)

  Wanneer plan jij je eerst volgende trip?! We willen toch allemaal een gezond en happy life. Ik ben benieuwd naar jouw vette verhalen.

“TRAVEL MORE, WORRY LESS”

LIEFS JES

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media