Hoe adopteer je een pup of kitten uit het buitenland?

adopteren
Baby Baloo geadopteerd uit Sint Maarten

Hoe adopteer je een huisdier vanuit het buitenland? Het gebeurt veel, maar er gaat ook heel vaak iets mis. Waar moet je op letten?

Voor de duidelijkheid, de knapperd (ik bedoel de hond) op bovenstaande foto is niet van ons. Maar we namen hem wel mee het vliegtuig in vanuit Sint Maarten, samen met een kitten, op weg naar Nederland.

Vrijwilligerswerk

Het stond al lange tijd op mijn lijstje, vrijwilligerswerk. Ik had het in mijn leven nog nooit gedaan en eigenlijk schaamde ik me er een beetje voor. Ik had me al voor diverse organisaties op het eiland ingeschreven, maar ondanks dat de hulp hard nodig was, bleef een uitnodiging uit. Door corona ging het gewone leven op Sint Maarten door, maar al het vrijwilligerswerk was gecancelled. Het zoveelste ‘wonder’ dat ik in deze tijd mee maak, maargoed.

Ik laat me natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan, dus besloot het asiel SXM Paws op te zoeken. Ik had nog geen voet binnen gezet of stond al op het rooster om aan de slag te gaan. Na een middagje inwerken, mocht ik de volgende keer zelf de sleutel ophalen en mijn eigen gang gaan.

Cuteness all over!

Ik besloot 2 x in de week een ochtendje te helpen en keek er werkelijk naar uit om de dag te beginnen, want wat een fantastische job. Je wordt met liefde overspoeld door deze schatjes van honden.

Er is 1 pack met volwassen honden die vaak al een poosje in het asiel verblijven omdat ze nou eenmaal niet zo snel geadopteerd worden. Allemaal met hun eigen rugzakje. Ze worden wel zoveel mogelijk bij een ‘foster parent’ geplaatst, dat is een tijdelijk gezin, om aan de huiselijke sferen te wennen. Zo krijgen ze een betere opvoeding dan dat ze in het asiel verblijven.

Dan is het verder een komen en gaan van pups. Vaak is de moeder dan overleden, aangereden of heeft de pups achtergelaten. Het is een groot probleem op het eiland. De honden die in het asiel binnenkomen worden dan vaak ook zsm gesteriliseerd/gecastreerd om nog grotere populatie te voorkomen. De pups worden eerst in quarantaine geplaatst om te zien of ze geen ziekte bij zich dragen. Krijgen medicatie en of inentingen en worden later bij de groep gebracht. Er zit een dierenarts aaneengesloten bij het asiel dus als er iets is met de arme beestjes worden ze direct geholpen, een fantastische samenwerking.

De werkzaamheden

Mijn hoofdtaak was eigenlijk, liefde geven! En dat vond ik zo mooi aan SXM Paws, het belangrijkste vonden ze dat de honden aandacht kregen. Met ze spelen, knuffelen en praten.

Toch houdt ik wel van een beetje aanpakken en lekker verstand op nul, dus maakte ik de hokken schoon, ruimde poep op en veegde de boel aan. Gaf zo nu een dan een hond een bad en puppies de fles!

Adopteren

Met regelmaat werd er een hond geadopteerd, meestal wel de pups. Veel van de lieve dieren ging naar Amerika, maar zo nu en dan ook naar Nederland.

Ik kan oprecht zeggen dat alle honden echt super lief zijn en heel goed luisteren. Uiteraard hebben ze allemaal zo hun eigen karakters. Het mooiste is als je een bezoek zou kunnen brengen en dan zelf kennis kan maken. Ook worden ze erg goed verzorgd en krijgen ze de nodige medicatie en worden papieren in orde gemaakt.

Via dit formulier kan je je interesse kenbaar maken en heb je vaak nauw contact met de eigenaresse.

Waar moet je op letten

Ik gaf al aan dat niet alles zo makkelijk is als dat het lijkt. Het transport is namelijk een aandachtspuntje. De senior honden gaan in een kennel mee het ruim in op het vliegtuig, de pups kunnen mee in de cabine.

Naar mijn mening ook beter voor de kleine beestjes om trauma te verkleinen en de kosten liggen uiteraard lager. Het probleem is alleen dat dit alleen is toegestaan als dit je EIGEN huisdieren zijn. Wat ze dus doen bij het asiel is niet geheel legaal en ik begrijp het wel, maar het wordt ook niet heel helder gecommuniceerd. En dit gebeurt dus vaak!

Gedoe bij de douane

Toen Kevin en ik dus terug naar Nederland gingen werd ons gevraagd een pup (Baloo, die ik ook flesvoeding heb gegeven) en een kitten mee te nemen in de cabine voor adoptiegezinnen in Nederland.

Voor het adopteren van een kitten kijk dan even hier overigens, dit gaat via de dierenarts >

We hadden al heel veel bagage maar uiteraard ik zou niets liever willen dan deze diertjes veilig naar Nederland te brengen. Alles werd geregeld we hoefden ons nergens zorgen over te maken.

Het inchecken ging prima en Baloo en Cuba gedroegen zich heel goed! Baloo had lichte stress in het begin en voor we gingen opstijgen had hij gebraakt. Gelukkig hadden ze zijn kenneltje van speciaal ‘dekentje’ voorzien en kon ik deze makkelijk vervangen voor een ander in de toiletten.

De crew was super behulpzaam en vonden het helemaal fantastisch dat we dit deden. Alles leek prima te verlopen en we hadden contact met de adoptiegezinnen die ons op zouden wachten bij Schiphol.

Tot we dus de douane niet door kwamen! Ze vroegen of de dieren van ons waren en ik vertelde dol enthousiast dat ze geadopteerd zijn en de nieuwe ‘ouders’ buiten op ons stonden te wachten. Oeps, ik merkte al dat er iets niet klopte.

De papieren waren in orde, maar ze stonden op mijn naam en dat mocht niet. Het was illegale smokkel! oeps. Uiteraard kwamen ze dit vaker tegen, maar het mocht gewoon niet.

End good all good

Het idee is vooral dat iedereen niet zomaar honden mee neemt en er dus te makkelijk in gaat handelen. Ik begrijp het asiel wel, maar ze hadden mij en ook de adoptie ouders moeten in lichten. Het heeft ons namelijk heel veel werk gekost om uiteindelijk door de douane te komen (3 uur!). Ik moest namelijk zelf telefoontjes plegen, zodat een speciaal transport de dieren naar een ‘hotel’ zou brengen waar ze een nieuw ‘paspoort’ zouden ontvangen. Tevens kostte het nog eens 600eur per koppel extra, maar zover ik begrepen heb heeft het asiel hier in kunnen compenseren.

Belangrijkste is dat de Baloo en Cuba een veilige en mooie toekomst tegemoet gaan.

Nog steeds zou ik SXM Paws aanbevelen, omdat ze de dieren op nummer 1 zetten. Zelfs boven de wet 😉

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media