M-pesa het betaalsysteem in Afrika

mpesa
m-pesa Afrika

M-pesa is het betaalsysteem in Afrika en bestaat al meer dan 10 jaar, het is de voorloper van Tikkie, Apple pay etc. En dat in een ontwikkelingsland!

Het is ontstaan doordat veel mensen in de grote steden werken en hun families op het platteland van geld voorzien. Via de banken is dit aardig kostbaar en het neemt veel tijd in beslag. Tevens zit een bank in een land als Kenya niet om de hoek. Betalen en geld overboeken met je telefoon bracht de uitkomst. Het enige dat je nodig bent is een telefoon en de juiste simkaart, zelfs internet is niet nodig. Je telefoonnummer is je bankrekening.

Waarom M-pesa?

Als je niet zo lang in Afrika blijft vind je het wellicht overbodig om hier gebruik van te maken, maar toch is het het overwegen waard. Je kunt er namelijk overal mee betalen en je hoeft nauwelijks meer gebruik te maken van cash. Het is een stuk veiliger en je hoeft niet te wisselen of geld op te nemen bij een bank waar de kosten 12dollar per keer zijn.

De meeste telefoons tegenwoordig hebben dual sim en je kunt gratis een sim-kaart verkrijgen. Daarbij is 4g internet in Kenya top en erg goedkoop. Slechts 1000kes voor 5Gb, whats app kost je dan zelfs geen data.

Hoe kom je aan M-pesa?

Je bent een simkaart nodig van Safaricom om gebruik te kunnen maken van M-pesa. Ga hiervoor naar een Safaricom shop en neem een geldig identiteitsbewijs mee en eventueel wat cash. Je wordt dan geregistreerd en kunt direct je gewenste data bundel kiezen en bedrag op M-pesa zetten.

Vanaf nu kun je geld overboeken naar ieder persoon doormiddel van zijn/haar telefoonnummer in te voeren. Ook erg handig als je particulier een woning van iemand huurt of de tuktuk guy weer eens geen wisselgeld heeft. Restaurants en supermarkten hebben een ’till number’ die geregistreerd staan welke je moet invoeren om hier goederen of je etentje te betalen. Geen gedoe met wisselgeld of het geven van tips.

Hoe zet je geld op je M-pesa?

Je hebt honderden shopjes waar je geld op je account zet, maar daar ben je dus wel cash voor nodig. Niet handig dus en meestal kost je dit ook nog extra geld.

Er zijn verschillende apps waar je eenvoudig gebruik van kan maken. Wij vonden Transfer Wise het makkelijkst en vaak de beste rate. Het beste kun je dit met je creditcard gegevens doen, dit is de veiligste manier.

Het scheelde ons veel geld en moeite om bijvoorbeeld de huur van onze appartement te betalen. 80.000kes overboeken zou ons namelijk meer dan €50 euro kosten via de bank en bijna een week duren! Het opnemen bij de bank was €25, zouden we met veel geld op zak lopen en moesten we fysiek afspreken. Nu kostte het €10,- en was het binnen een half uur geregeld.

Meer tips voor reizen in en naar Kenya? Lees dan ook deze blog >

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media