Waardevolle tips voor reizen naar en in Kenya.

kenya
Diani beach, Kenya

Ik verblijf nu al een maand in Kenya en er zijn een aantal dingen die ik graag van te voren had geweten voor ik besloot hier naartoe te reizen.

Want hoewel je altijd veel op internet kunt vinden, je moet wel eerst weten wat je precies zoekt. En je gaat pas zoeken als je tegen een aantal problemen aan loopt. Toch heb ik de meeste informatie via via vernomen en kon ik online niet zo 1,2,3 vinden.

Visum

Tegenwoordig kan dit allemaal online en hoef je niet meer zoals voorheen naar de Ambasade in Den Haag. Toch moet je er even voor gaan zitten, want het programma is niet heel gebruiksvriendelijk. Op deze website maak je een account aan en ga je een aanvraag doen voor een Single Entry E-visa. Dit is een toeristenvisum met een geldigheid van 3 maanden en de kosten bedragen ongeveer 50 dollar.

Zorg dat je alle gegevens invult en de afbeeldingen die je moet uploaden moeten in jpeg bestand en mogen niet groter dan 1mb zijn. Mijn tip is om een afbeelding te verkleinen op je beeldscherm en er vervolgens een printscreen van te maken.

Covid

Reis je tijdens Covid dan zul je je ook op deze website moeten registreren, en de QR code die je ontvangt laat je zien bij het inchecken (met uiteraard je negatieve Covid test). Deze informatie hebben wij dus nergens vooraf vernomen.

Verlengen van je reis

Dan is er nog een heel belangrijke opmerking bij je visum mocht je beslissen langer in het land te verblijven dan je eerst gepland had. Zo hadden wij eerst een terugvlucht geboekt na een maand in Kenya te willen zijn. We hadden het zo naar ons zin dat we besloten er twee maanden bij aan te plakken en dus binnen de 3 maanden toeristenvisum te blijven. Je zou denken dat dit gewoon kan maar je moet verlenging aanvragen!

In je paspoort krijg je namelijk een stempel met datum van binnenkomst en met pen wordt er bijgezet wanneer je terugvlucht is (en dit is dus geldigheid van je visum).

kenya
niet goed leesbaar, maar er staat boven Kvp/ 1 month

Natuurlijk is dit niet op dezelfde website maar zul je hier een nieuw account moeten aanmaken. Het is een super trage website, dus ik raad je aan dit of vroeg in de ochtend te doen of s’avonds laat en geduldig te blijven.

Vraag een ‘Visitor Visa Extension’ aan en vul alle gegevens in. De aanvraag is ingediend, maar je bent nog niet klaar. Check de volgende dag de status en dan kun je als het goed is een formulier inzien, waarop je een handtekening moet zetten. Dit formulier heet: APPLICATION FOR EXTENSION OF A VISITOR’S PASS

ga vervolgens terug naar het Dashboard en dan naar Uploads. Bij de eerste upload je het bestand inclusief handtekening en dan zijn er nog 5 uploads die je moet voltooien. Als dit eenmaal gedaan is zul je een aantal dagen later de bevestiging ontvangen in je dashboard.

Cash, Pinnen, Credit en M-pesa

Over visa aanvragen kan ik wel een boek schrijven, maar over geld en buitenland tegenwoordig ook! Wat zou het handig zijn als we allemaal dezelfde eenheid hadden (Bitcoin ideetje? 😉

Het is altijd handig wat cash op zak te hebben, maar pas er gewoon mee op in een land als Afrika. Daarbij blijft het lastig om betalingen te doen, want een briefje van 1000kes (nog geen 8eur) kan niemand al wisselen.

Pinnen is vaak ook een probleem, overal staat meastro of mastercard maar de reguliere pinpassen worden niet geaccepteerd.

De beste optie is dus betalen met je creditcard, wellicht ook een van de veiligste. Je betaald echter wel een fee als je geld wilt opnemen (12dollar per transactie!) en max dat je per dag kan opnemen is 40.000kes.

Maar er is nog een manier van betalen in Kenya en dat is met M-Pesa. Een aardig vooruitstrevende zelfs en bovenal heel veilig. Je kan het vergelijken met een tikkie, maar nu ben je slechts elkaars telefoonnummer nodig. Om M-pesa op je telefoon te krijgen heeft alleen wat voeten in de aarde, maar zal je daarna veel gemak opleveren. Je kunt er namelijk overal mee betalen; restaurants, winkels, supermarkten, hotels en prive.

Meer weten over M-pesa? je leest het hier >

kenya
Reizen met de trein in Kenya

Plastic is verboden

Misschien heb ik me niet goed ingelezen, maar ik was er niet van op de hoogte. In Kenya zijn plastic tassen (die wat je meestal eenmalig gebruikt) verboden. Er staat zelfs een hele dikke boete en celstraf op!

Lees er bij Charlie’s travel meer over >

Op het vliegveld wordt er wel een keer omgeroepen dat je je plastic tasjes moet inleveren, maar daar blijft het bij. Ik kwam er eigenlijk pas echt achter toen ik nergens vuilniszakken kon kopen. Uiteraard een hele goede zaak. Zo neem ik tegenwoordig zelf altijd een dopper mee en herbruikbare groentezakjes.

Ik schreef er al eens over in de blog ‘How to survive island life?’ >

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media