Sint Maarten; pareltje van de Caraïben

sint maarten
sint maarten – simpson bay

Na een lange periode in Curacao en Aruba kan ik wel stellen dat Sint Maarten niet te vergelijken is en werkelijk een pareltje van de Caraïben is.

Bij aankomst op Sint Maarten zie je de mensen al op het strand van Mahoo Beach staan die de inkomende vliegtuigen aan het bewonderen zijn. Je taxied langs het strand, het blauwe water en de palmbomen. Dit geeft je direct het vakantie gevoel!

De impact die orkaan Irma in 2017 heeft veroorzaakt is echter wel gelijk zichtbaar. Diverse boten liggen nog aan de kant van de weg die tot nu toe nog niet geborgen zijn en een aantal verbannen huizen liggen nog in puin.

Maar al met al zijn de diverse restaurants, hotels en stranden hersteld en draaien alweer op volle touren. Tenminste voor zover dat kan in deze Covid-periode.

Corona op Sint-Maarten

Want hoe zit dat nu eigenlijk? Uiteraard is het even wat ‘papier’ werk om het vliegtuig in te kunnen stappen, maar duidelijk terug te vinden op deze website. Wij vertrokken eind oktober en verbleven er 3 maanden, in die tijd zijn er geen wijzigingen omtrent de regels geweest.

Behalve het dragen van een mondkapje, veel je handen desinfecteren en afstand houden bij openbare gelegenheden is er ontzettend veel mogelijk!

Je kunt er uit eten gaan, naar de bioscoop, sporten en dansen. Eigenlijk het ‘normale’ leven. En gezien het eiland leeft van toerisme en er uiteraard veel minder toestroom is supporten we de lokale ondernemers maar wat graag.

Er lag in al die tijd nog niemand op de IC en Sint-Maarten staat nog steeds op de ‘veilige landen‘ lijst. Wat betekent dat een PCR-test op de terug weg niet nodig is.

Een aantal redenen naar mijn idee die bijdragen aan deze goede condities is hoogstwaarschijnlijk het weer, je bent veel al buiten en de woningen zijn goed geventileerd. Zeer kleine bevolkingsgroep, er zijn zelfs minder inwoners dan onze stad in Nederland. Het is een eiland, dus alle ’toestromen’ van mensen is goed te controleren.

Wat is er zo speciaal aan het eiland Sint Maarten?

Ondanks de grootte van het eiland is het er ontzettend divers. Wist je dat de helft van het eiland Nederlands is en de andere helft Frans? Zodra je de grens over gaat zijn deze verschillen ook direct zichtbaar want;

  1. Er wordt voornamelijk Frans gesproken in het Franse gedeelte en in het ‘Nederlandse’ deel vooral Engels.
  2. De beste bakkerijtjes en patisserieën vind je in het Franse gedeelte!
  3. In het Nederlandse gedeelte betaal je met de dollar en het Franse gedeelte kan dit ook, of je pint gewoon in Euros
  4. Je kunt gewoon met je 4G netwerk uit Nederland bellen (het valt onder de EU) in het Franse gedeelte.
  5. Er wordt meer gefeest aan de Nederlandse kant.
  6. In het Franse gedeelte kun je surfen en kiten.
  7. In het Nederlandse gedeelte hebben ze de beste bbq chicken.
    Oke je begrijpt het wel, het beste van 2 werelden!
uitzicht vanaf fort

Huur een auto

Begin met het regelen van een huur-auto, want dit is echt een must op het eiland. Je kunt dit prima al van te voren doen, dit maakt in prijs vaak niet veel uit. Het beste is om GEEN spik splinter nieuwe auto te huren, gezien de wegen van erg slechte kwaliteit zijn. De kans is dus groot dat je of een lekke band of schade krijgt. Houdt hier dus zeker rekening mee!

Je rijdt het eiland makkelijk rond, maar een file hier en daar kun je van op aan. Gezien werkelijk iedere inwoner een auto heeft en van openbaar vervoer weinig sprake is. Fietsers zijn al helemaal zeldzaam.

Sunny cars, huur hier een betrouwbare auto >

Maho beach: het bekendste strand wereldwijd!

Bezoek de diverse stranden, het eiland telt maarliefst 37 verschillende baaien! De meest bekendste is dan ook Maho Beach; deze ligt zo dicht bij het vliegveld aan de Nederlandse kant dat je je handoek vast moet houden en je vingers in je oren mag doen.

Het is zeker iets wat je meegemaakt moet hebben, ik vond het in ieder geval erg indrukwekkend om de grote KLM toestel over te zien vliegen.

Lees ook de 10 mooiste stranden van Sint Maarten >

Ga de natuur in

Het allergrootste verschil met de andere eilanden is dat het er ontzettend groen is. Tevens is het er aardig heuvelachtig en zijn er veel baaien waardoor je de meest prachtige uitzichten hebt tijdens een hike. Dus trek je wandelschoenen aan en ga er op uit. Er is echter niet heel veel ‘wildlife’ te spotten, maar er zijn wel apen en mooie vogels.

Combineer je hike met een uitstapje naar de Loterie Farm, waar je heerlijk kunt bijkomen van je tripje en ook heerlijk kunt eten. Of bezoek een van de verschillende oude forten op het eiland zoals Fort Louis waarna je vervolgens het Franse stadje Marigot in gaat voor een heerlijk ijsje bij Yogart. Ook leuk is om een stukje te hiken aan het ruige gedeelte van eiland naar de natural pool bij Point Blanche.

natuur
hiken bij Loterie Farm

Laat een straathond uit

Iets wat je waarschijnlijk niet zomaar getipt krijgt of op tripadvisor staat is het uitlaten van straathonden! Maar geloof me het is echt heel gezellig en leuk. Ik heb namelijk 2 maal in de week bij een hondenasiel vrijwilligers werk gedaan en ik raad het iedereen aan.

Maar je kan dus gerust in je vakantie op een zaterdag een van de honden meenemen voor een strandwandeling. Ze luisteren goed en vinden het helemaal fantastisch om er even op uit te gaan.

Ze zijn erg actief op facebook dus je kunt ze zo een berichtje doen en ze reageren heel snel!

Lees hier meer over vrijwilligerswerk op Sint Maarten en hoe je een hond of kitten kan adopteren >

sint maarten
Laat eens straathonden uit

Heel veel water activiteiten

Sint Maarten is een walhalla voor de watersport. En sinds wij in Curacao hebben leren kiten nemen we onze spullen altijd mee. Ook op dit eiland zijn er mooie spots om deze extreme sport te beoefenen. Ook voor de beginners is Orient bay de perfecte plek om het te leren.

Verder hebben wij hier een aantal surflessen gehad en onze eerste diploma zeilen behaald!

Ook kun je er kanovaren, een speedboot huren, duiken, zeilen op een catamaran en jetski’s huren! Lees er hier alles over >

Uit de keuken van,

Op Sint Maarten heb je het beste van twee werelden; De Franse keuken en de Caribische bbq!

De verschillen zijn er niet alleen in gerechten maar ook in de hele beleving. Zo ga je aan de Franse kant wat meer ‘fancy’ uit eten en krijg je standaard een heerlijk verse Franse baguette met roomboter. Je betaald hier in euro’s en de prijzen liggen zeker een stukje hoger, wel vergelijkbaar met Nederland.

Aan de Nederlandse kant is er meer diversiteit en is er ook meer ‘Streetfood’ te verkrijgen. De barbecues staan hier ook wat meer te roken en eten met je vingers is hier gebruikelijker.

Ik tip je hier mijn favoriete tentjes op het eiland >

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media