How to survive, Island Life?

Nu 9 maanden Island life experience in 2 jaar!

island life

Oké de headline geeft een beetje een negatieve feeling, maar zo is het niet bedoeld. Want hoe kan een leven op een eiland, met heel veel zon, zee, strand nou negatief zijn? Echter zijn er toch een aantal dingen die ik geleerd heb na een langere periode op 3 verschillende eilanden!

In 2019 verbleven we zes maanden in Curacao, in 2020 twee maanden in Aruba en op dit moment zitten we in Sint Maarten tot minimaal Februari 2021. De eilanden lijken in eerste instantie op elkaar, maar verblijf je er langer zijn ze toch echt heel verschillend! Ze vallen allemaal onder het Koninkrijk der Nederlanden, maar zijn een autonoom land. Ieder zo met hun eigen geschiedenis, cultuur en wetgevingen.

Weetje: Daarnaast zijn de eilanden Bonaire, Saba en St.Eustatius ‘gemeentes’ binnen het Koninkrijk.

Taal

Op alle drie de eilanden kun je uit de voeten met Engels en veel al ook Nederlands. Door de geschiedenis van de eilanden zijn er ontzettend veel culturele invloeden en wonen er mensen van zeer diverse afkomsten. De beste tip die ik je kan geven als je ergens voor langere tijd gaat verblijven is; leer een paar woordjes van de meest voorkomende talen! Al ken je maar een paar kleine woordjes het is een ontzettend goede binnenkomer bij de lokale bewoners en levert je direct een paar credits op. Dus Hola, Bon dia, Hi, Good afternoon en je begint je dag top.

Eten

Dit onderwerp is veeel belangrijker dan je zou denken! Kijk ik ben gek op eten, maar dat is niks vergeleken bij de Antilianen. En dat is dus een groot gemeenschappelijk goed van deze verschillende eilanden. Ze staan hier op met eten en gaan er mee naar bed het is HET onderwerp van de dag. Op iedere hoek van de straat is wel wat lekkers te verkrijgen. Daarentegen is eten in de supermarkt behoorlijk prijzig! Ook de restaurant prijzen zijn vergelijkbaar met Nederland. Dit is dus iets om rekening mee te houden, mijn tips zijn:

 1. Ga op zoek naar lokale supermarktjes (vaak gerund door Chinezen)
 2. Koop fruit en vis bij de straatkraampjes
 3. Praat over eten en vraag naar lokale lekkernijen. 100% free lekkers gegarandeerd! En voel je niet beschaamd, iedereen deelt hun eten met liefde.

Investeer in props

Ik hoor je denken, “wat bedoeld ze hier nu mee?”
Nou dit is een super slimme tip en bespaard je ellende en geld. Koop de volgende items in je eerste week, 2e hands is nog beter (wellicht vertrekt er iemand van het eiland die ook zo slim was)

 • Strandstoelen
  Lekker chillen? Het huren van een strandbedje kost je al gauw €10,- tot €15,- per persoon. Er zelf eentje aanschaffen is een eenmalige inverstering van €25,- Snel verdiend dacht ik zo toch? Toptip: Wij kochten een Lamzac O, iets duurder maar wel mee te nemen in je koffer.
 • Koelbox
  Koele drankjes of lekkers tijdens het chillen op je strandstoel? Een Koelbox kan dan niet ontbreken. Vul een fles met water en vries hem in, dan heb je een koelelement en ijskoud water tegelijkertijd. Nou maak me gek hoor!
 • USB laadkabel
  Ik weet niet hoe het met jou zit, maar wij hebben altijd best veel electronica mee. Denk aan laptop, telefoon, ereader, tablet, muziekbox, go pro, camera (oeps dit is echt veel). En voor ieder apparaat is er een apart kabeltje, om gek van te worden! Koop dit en het scheelt je ruimte in je koffer en een heleboel gemak. Uiteraard wel ff checken of alles past.
 • hammam handoeken of travel badlaken
  Ze zijn wat dunner en lichter, weer wat praktischer voor in de koffer en dus ook veel sneller droog. Je gooit ze ook wat sneller in de wasmachine, of zelfs een handwasje is prima te doen.
 • Groenten en fruit netjes
  Ik neem deze nu altijd mee! In Nederland zijn we al behoorlijk milieubewust bezig, maar hier gebruiken ze voor ieder product nog steeds een plastic zakje (soms zelfs twee zodat eerste zakje niet scheurt). Ze zijn overigens niet alleen handig voor je dagelijkse boodschappen, maar je kan er bijvoorbeeld ook je bh beter mee wassen of je sokken mee ordenen. Super handig!

Socialize

Wacht niet te lang en sluit je aan bij verschillende clubs en doe mee met activiteiten. Dit is de snelste en makkelijkste manier om het leven op een eiland zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. Sport en tripjes zijn overigens wel prijzig op de eilanden, maar ik heb een paar goede tips voor je.

Kijk of er vrijwilligerswerk te vinden is op het eiland, vanuit hier maak je al snel connecties. Vaak zijn er ook diverse evenementen of activiteiten die georganiseerd worden waar je gratis aan kunt deelnemen. Zo deden we mee aan een estafette marathon en hieruit volgde een hike clubje, dit heeft ons een leuke dag opgeleverd, nieuw gezelschap en leuke uitjes.

Vaak zijn er ook introductie lesjes te volgen geheel gratis! Na zo’n lesje kun je vaak onderhandelen over de prijs als je aangeeft voor een bepaalde periode te blijven. Zo maakten wij een leuke deal bij de lokale crossfit vereniging.

Neem je voor om iets totaal nieuws te gaan leren.
De eilanden zijn klein en ja iedere dag strand klinkt leuk, maar daar raak je echt een keer op uitgekeken. Maar combineer je zon, zee, strand met een activiteit zoals bijvoorbeeld surfen of kiten dan is Island Life compleet.

Dus worry less met deze lifehacks voor je eilandtrips!

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media