De 7 mooiste stops op de Garden Route in Zuid-Afrika

Na bijna 2 maanden Kaapstad besloten we onze reis af te sluiten met een roadtrip via de Garden Route. Deze route loopt langs de kust van Zuid-Afrika en onderweg kom je langs de mooiste plekjes. We komen er al snel achter dat onze planning van een week eigenlijk aan de krappe kant is, want er is ontzettend veel te zien en te doen. Onze hoogtepunten zijn walvissen spotten, hiken in het natuurreservaat en kiten in de dessert. Ik heb de beste tips voor je verzameld voor de mooiste stops op de Garden Route vanuit Kaapstad, Zuid-Afrika.

Wat is de Garden Route?

De Garden Route in Zuid-Afrika is de ideale roadtrip vanuit Kaapstad. Officieel start de route vanaf Storms Rivier tot aan Mosselbaai en is zo’n 300 km lang. Maar er is nog zoveel meer te zien in de omgeving dat de meeste mensen de hele weg van Kaapstad tot aan Addo bedoelen.

gardenroute

In Addo kun je op safari in het Addo Elephant Park. Wij besloten deze over te slaan, omdat we vorig jaar al eens een safari hebben gedaan. En maakten een paar extra stops onderweg om zoveel mogelijk van de route te kunnen zien.

De dag-tot-dag planning

dag 1: Walvissen spotten in Hermanus en overnachten in Gansbaai
dag 2: Kitesurfen in Witsand
dag 3: Chillen aan het strand in Mosselbaai
dag 4: Zeiltochtje in Knysna
dag 5: Hiken in Tsitsikama en overnachten in Storm river
dag 6: Kitesurfen in St. Francisbaai
dag 7: Shoppen en surfen in Jeffreysbaai
dag 8: Terugrijden via de Route 62 (8 uur)

Ik zou adviseren om toch 10 dagen uit te trekken als je iets meer rust wilt of meer wilt zien. Want Swellendam en Plettenbergbaai schijnen ook de moeite waard te zijn. De trip terug vond ik wel goed te doen in 1 dag, je rijdt makkelijk door. Maak een tussenstop bij een van de vele Padstallen (wegrestaurant) en eet er traditionele roosterkoek of boboti.

Lees ook unieke adresjes om te overnachten op de Garden Route >

De mooiste stops op de Garden Route

Deze stops vond ik echt de moeite waard en bij sommigen zou ik de volgende keer graag wat langer verblijven. De plaatsen staan op volgorde als je de route vanuit Kaapstad start.

Hermanus

Hermanus is hét stadje om walvissen te spotten. In de periode van juni t/m december heb je de meeste kans. De timing was goed en ik had goede hoop er één of misschien meer te zien, ergens in de verte. Maar we hadden net de auto geparkeerd en daar zien we, in de baai, een mama walvis met haar kalf. Misschien een gelukje, maar de kans is groot ze van dichtbij te zien. Verder is het uitzicht prachtig, kun je een museum bezoeken, klipdassen van dichtbij spotten en zijn er tal van restaurants.

Tip: Wij gingen naar Belgium Waffles voor een lunch, en konden ook ons avondeten overslaan. Machtig lekker en onwijs veel, tja whale sizes toch.

Witsand

Een klein kustplaatsje aan de monding van de Breede-rivier. Witsand is niet echt een toeristisch gebied, maar wel de moeite waard. De naam van het stadje doet zich eer aan door de meters hoge duinen van parel wit zand. De woestijn aan zee geeft een prachtig uitzicht. Staat de wind goed dan is het ook nog eens een waar kiteparadijs. De rivier ontmoet hier de zee en de duinen hebben een soort van natuurlijke baai gecreëerd waardoor het water spiegelglad is. Ook is het water er een stuk warmer en kun je je wetsuit in de kast laten hangen. Als niet-kiter kun je heerlijk aan het strand liggen en wandelen door het natuurreservaat. We hebben er veel struisvogels en de zeldzame paradijs kraanvogels gespot. Neem ook een bezoekje aan de Woolshed en eet er een traditionele roosterkoek. Het is alsof de tijd hier even heeft stilgestaan.

Mosselbaai

Hier start officieel de Garden Route. Je komt er dan ook meer toeristen tegen, maar dat is ook niet zo gek. Mosselbaai of Mossel Bay heeft een prachtig uitgestrekt strand en in de omgeving is er veel te doen. Wij verbleven er in een unieke accommodatie, namelijk een trein, pal aan het strand. In deze havenstad genoten we van heerlijke sushi en verse oesters. Zuid-Afrika staat bekend om z’n heerlijke wijnen, maar in Mosselbaai is gin de specialiteit. Je kunt er zelfs je eigen gin maken, eentje die we op ons lijstje hebben gezet voor een volgende keer.

Knysna

Een klein maar druk bezocht dorpje. En dat is niet voor niks, het is er prachtig. Als je Knysna binnen rijdt zie je de omgeving veranderen. Het is er ontzettend groen en heuvelachtig, omringd met water van de blauwe lagoon. Dat zijn aanvoer krijgt van de grote Indische Oceaan. Het is een bijzonder gezicht,want er heeft zich een soort van natuurlijke poort gevormd. De enige doorgang naar zee is tussen de twee zandstenen kliffen door, de ‘Knysna Heads’. Er zijn veel activiteiten op en rondom de lagoon. Wij kozen voor een rustige zeiltocht met een lekker flesje wijn en namen sushi mee als lunch.

Wil je een unieke overnachting? Slaap dan in deze woonboot op het water >

Tsitsikama National Park en Storm River

Het hoogtepunt van onze route. Deze stop mag je dan ook niet overslaan. Dit park met maarliefst 80 kilometer kustlijn heeft prachtige hike-routes, met hangbruggen en watervallen. De adrenaline junkie kan hier ook z’n hart ophalen door te bungyjumpen van de hoogste brug van Afrika, ziplinen, watertuben of kajakken.

Maar wat je echt niet mag overslaan is de wandelroute ‘Mouth Trail’. Deze brengt je naar de bekende Storm River hangbruggen. De trail is goed te bewandelen en duurt ongeveer een uur, heen en terug. Wij hadden dus nog wel energie (en tijd) over voor nog een route. En besloten de ‘Waterfall trail’ te doen. Deze hike is 6 km en duurt ongeveer 3 uur, als je niet te veel stopt onderweg om foto’s te maken. De route begint vrij eenvoudig, maar halverwege is het een aardig geklauter. Ik raad het oudere mensen of gezinnen met heel jonge kinderen af. Maar de klim is zeker de moeite waard. Een prachtige waterval die de ruige zee ontmoet. Onderweg zagen we meerdere keren dolfijnen en walvissen. We begonnen vrij laat, maar waren gelukkig net voor zonsondergang terug.

We verbleven 1 nachtje in het nabij gelegen dorpje Storm River in een ontzettend leuk houten huisje in de prachtige natuur. De volgende ochtend plukten we ons framboosjes uit de tuin en genoten van ons ontbijtje op de veranda.

Lees ook unieke adresjes om te overnachten op de Garden Route >

Cape St. Francis

Deze stond bij ons op het lijstje, omdat het een mooie spot zou zijn om te kiten. En inderdaad een prachtige lagoon, met spiegelglad water. Helaas stond de wind niet goed en konden we onze kitespullen ingepakt laten. We hebben daarom wel wat van de omgeving kunnen zien. Het stadje heeft wat meer weg van een groot resort. Prachtige (grote) villa’s allemaal in het wit langs de ruige kustlijn van Zuid-Afrika. Wel erg vreemd om dan vervolgens de stad uit te rijden en direct aangrenzend een kleine township te zien. Een mega contrast. En je weer even met de neus op de feiten wordt gedrukt.

Een mooi uitstapje is Seal Point Ligthouse, waar je ook goed kunt eten. Het nabijgelegen St. Francisbay staat bekend om de calamari en wij hadden geluk. Het seizoen was net geopend. We maakten een wandeling langs de kust naar het restaurant Chokka Block waar je op zee de fel verlichte calamari boten zag liggen. Werkelijk de lekkerste visgerechten hebben we hier gehad, een echte aanrader dus.

Wandeling St. Francisbay

Jeffreysbaai

Onze laatste stop staat bekend als hét surfwalhalla van Zuid-Afrika. We hebben een ontzettend leuke airbnb aan het strand en zien de grote golven vanuit onze slaapkamer. Maar ook voor de niet surfers is deze stad een must-visit. Ga shoppen in Jbay Surf Village, waar je ook heel leuk kunt lunchen en de lekkerste coffee shops hebt. Je kunt er zelfs je eigen keramiek kunstwerkje maken, skateboarden of naar de spa gaan. En voor de digital nomads onder ons; je hebt er een toffe co-working space.

Het is een toeristisch stadje en dus zijn er ook heel veel leuke en goede restaurants te vinden. Wij aten bij Ninas Real Food. Waar je een hele ruime keuze hebt in gerechten. We gingen voor de lokale specialiteit, namelijk gegrilde struisvogel.

Je kunt je in deze stad zeker langer vermaken dan een dagje. Helaas zat het er voor ons al weer op en reden we de volgende dag via de Route 62 weer terug naar Kaapstad.

Laatste tips

Je vraagt je misschien af of het veilig is om deze route te rijden? Wij hebben het zelf heel fijn ervaren en hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Maar we zorgen dan ook wel dat we zo veilig mogelijk op pad gaan. De deuren van onze auto gaan op slot, we rijden overdag, waardevolle spullen verstopt in de geheime vakjes, altijd wat cash op zak en stippelen de route uit.

Verder zijn de wegen erg goed en konden wij overal met onze Volkswagen Chico van Rentacheapie terecht.

Volkswagen Chico

Laat je me weten wat jij de mooiste stop op de Garden Route vond? Misschien ga ik binnenkort wel nog een keer en kunnen we onze reisverhalen delen.

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media