Meer dan charity, Marie zorgt voor impact in Kenya.

Kenya School for Integrated Medicine

Want later begint nu. De toekomst ligt bij de jongere generatie en zij kunnen het verschil maken in eigen land, Kenya.

Marie Magre; staat niet graag in de picture, maar wat stonden wij versteld van hetgeen ze heeft neergezet in Kwale county, Kenya. Wij maakten op verzoek een promotie film van de campus met maar liefst plek voor 250 studenten!

filmen met de drone

Het begon allemaal met een droom

Marie was al bekend met Kenia door haar vader, die als vrijwilliger tandarts regelmatig naar Kwale afreisde. Tijdens en na haar studie Psychologie in Groningen hielp Marie met het opzetten van oa 2 basisscholen hier in Kenya. In de tussentijd heeft ze ook de studie Homeopathie in Amersfoort afgerond en begon haar droom om een homeopathische kliniek en school voor jongeren op te zetten. Ze ziet een kans om gezondheid en werkgelegenheid te verbeteren voor de mensen om zich heen. Je kunt je voorstellen dat een dergelijke droom niet van een leien dakje gaat.

Homeopathie in Kenya

Allereerst is homeopathie nog niet geheel bekend en laat staan erkend als complementaire alternatieve geneeswijze. Maar in 2010 slaagt Marie erin dit voor elkaar te krijgen. Het sluit erg goed aan op de Keniaanse levensstijl en dus ideaal om als (betaalbaar) alternatief te introduceren.

Op dit moment biedt de school diverse opleidingen en cursussen aan zoals; Nutrition (Voedingskunde), Community Health, Social Work en nu ook Counselling Psychology en Horticulture. Alle opleidingen zijn geaccrediteerd door de Keniaanse overheid.

Na de studie vinden bijna alle studenten hier een baan. Mede dankzij de samenwerkingen die ze hebben tijdens de studie. Zo helpen de studenten in de vorm van stages bij ziekenhuizen, mobiele klinieken of elders.

Ook zijn er diverse extra cursussen zoals EHBO en veiligheid en wordt ondernemerschap erg gestimuleerd.

De campus

In 2007 wist Marie met haar plan sponsors te werven, kon een stuk grond bemachtigen en opende zo haar deuren voor het centrum. Waar eerst een kleine groep jonge vrouwen aan een bijzondere reis begonnen is het nu uitgegroeid tot een volwaardige campus waar maarliefst 250 studenten! terecht kunnen.

Er zijn ruime klaslokalen, een conferentiezaal, hostels voor de studenten, cafetaria, fitnessruimte en een sportveld. Er is zelfs een winkeltje waar studenten producten verkopen, een prachtige tuin en diverse bijenkassen waar heerlijke honing vandaan komt.

De promovideo vind je hier >

promovideo

About Ann

Ann begon als een van de eerste studenten aan de opleiding Homeopathie nadat ze haar middelbare school in Nairobi had afgerond. Ze startte haar eigen praktijk in Mombasa na haar afstuderen, maar liep tegen diverse problemen aan. Ze hield echter vol en wist een plekje te bemachtigen in een van de ziekenhuizen waar ze haar beroep beter kon uitoefenen.

De gezondheidszorg is haar op het lijf geschreven. Om haar droom, om meer impact te maken, te realiseren volgde ze nog een studie. Ze is nu afgestudeerd als Public Health Officer, is docent geworden bij de school waar het allemaal begon en kreeg ze de leiding over het EU Community Health Project.

EU Health Project

Dit is een groot project om het ministerie van gezondheid in het Kwale district te ondersteunen in de community gezondheidsstrategie. Het is namelijk een van de armere provincies en bestrijkt een behoorlijk gebied (8000km2). Deze is ook niet heel toegankelijk en telt bijna 900.000 inwoners.

Het doel was om het gezondheidsbeleid te ondersteunen en integrated medicine te introduceren. Het EU Health Project in samenwerking met diverse andere organisaties hielp bij het faciliteren van Community Health Units.

Zo hebben zij 24 facilities opgericht en een digitaal informatie systeem weten te introduceren. Dit systeem maakt rapporteren van alle ontwikkelingen accurater en sneller binnen de aangesloten communities.

Ondanks de vele successen en prachtige resultaten die het project heeft opgeleverd, blijft het altijd een lastig proces. Vaak lopen Marie en Ann tegen hoge muren van autoriteit en langzame processen. Nu, komt Covid-19 om de hoek kijken.

De toekomst

Het plan is om de school meer sustainable te maken en minder afhankelijk van projecten en sponsoren. De school zou in de toekomst zoveel mogelijk moeten kunnen bestaan van de betaalde schoolgelden van scholieren. Er worden nu al meerdere programma’s aangeboden met baangaranties om het aantrekkelijk te maken en studenten vanuit heel Kenya te motiveren.

Met de promovideo hopen we Kenya School 4 Integrated Medicine beter in beeld te brengen en de studenten te kunnen laten zien wat het allemaal te bieden heeft.

De huidige situatie maakt het echter lastiger voor de studenten om het geheel te kunnen financieren. En steun vanuit de overheid is er weinig. Een mogelijkheid zou een studie-lening kunnen zijn, waar nu de mogelijkheden van worden onderzocht. Waar wellicht bedrijven kunnen investeren ipv sponseren.

College zaal

Visie

We hebben een hele middag met Marie en Ann gesproken en ik heb eigenlijk de helft nog niet met jullie kunnen delen. Het is ongekend wat ze in relatief korte tijd hebben neergezet.

Ze moedigen jonge en intelligente mensen aan, ook met uitdagende achtergronden. Om kansen in het leven aan te grijpen en bij te dragen aan de toekomst van de Keniaanse gezondheidszorg en samenleving in zijn geheel.

Mocht je nou meer willen weten over Kenya School for integrated medicine of graag willen bijdragen al dan niet in financien of juist informatie/ ideeën of skills?! Op deze website vind je alle contactgegevens of laat gewoon hieronder een berichtje achter.

Cliffhouse

Alsof Marie ergens een tijdmachine heeft weet ze ook nog een prachthuis te realiseren. Op verzoek van vrienden was het tijd om ook eens voor haar zelf te zorgen, want de school is geen winstgevende onderneming. Ze had het droomplekje lang geleden al ontdekt en nu is ‘Arcadia Cliffhouse‘ helemaal af.

Er is ruimte voor wel 10 personen, met een prachtige infinity pool met uitzicht over het natuur reservaat Shimba Hills. Als je geluk hebt kun je er zelfs olifanten spotten.

infinity pool cliffhouse

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media