Digital Nomad Nienke; onderneemt en reist de wereld rond.

Nienke (Nina) koos er niet voor om een Digital Nomad te zijn, het is gewoon zo ontstaan. Ze reist de wereld rond en is nu in Brazilië met haar vriend en twee katten.

In deze rubriek interview ik een zelfstandig ondernemers en/of digital nomad over hoe ze zijn begonnen en op welke manier ze er voor zorgen hun business draaiende te houden. Wat kunnen we van ze leren?

Kan je je even voorstellen?

Mijn naam is Nienke, internationaal Nina, omdat mijn naam nogal lastig uit te spreken is voor niet-Nederlandse. Afgelopen april ben ik 31 jaar geworden. Ik leef dus uit me koffer (samen 23 kilo) en ik verblijf op het moment in Brazillie.

Ik ben ondernemer en heb een website design agency Start Digital. Wij maken websites voor entrepreneurs waarbij onze focus is op effectieve websites voor ondernemers die hun producten/services online verkopen. 

Hoe ben je een digital nomad geworden?

Ik heb Mijn Multimedia Design aan het Nimeto te Utrecht gestudeerd. Na 4 jaar heb ik nog een bachelor gedaan Media Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam.  

In 2018 ben ik voor mijn studie aan de HvA naar het buitenland gegaan en ben eigenlijk nooit meer terug gekomen. Het is begonnen met een exchange in Denemarken en daar voelde ik me voor het eerst zo thuis tussen een groep mensen met verschillende achtergronden, talen en habits. Daarna heb ik een stage in Italië gedaan en nog een half jaar mijn thesis in Italië geschreven.

Vervolgens ben ik naar de Filipijnen verhuist en daar ben ik General Manager van een Tech-startup geweest. Dat was een hele interessante ervaring want mijn team was 100% Filipijns en heel uitdagend qua cultuur en het managen van een team. 

Ik heb geen dag dat ik besloot; Hé, ik word Digital Nomad

Ik heb hier bijna 2 jaar gewerkt en toen ben ik langzaam meer gaan reizen en ik heb dit gecombineerd met werk. Ik heb geen dag dat ik besloot ‘hey ik word Digital Nomad’. Het is gewoon zo gebeurd en ik ben er rustig in gerold zonder dat ik het echt doorhad. Destijds ben ik ook veel in Bali geweest en daar zijn veel nomads en is de levensstijl voor mij echt tot leven gekomen.

Vorig jaar ben je je eigen onderneming gestart ‘Start Digital’, vertel!

Tijdens mijn reis rond de wereld ontmoette ik veel ondernemers die zich vaak overweldigd voelde, meer dan 100 dingen op hun to do-lijst hadden staan en het lastig vonden om een eigen website te maken en te beheren. Iets wat ik juist heel leuk vind om te doen!

Ik heb veel ervaring in Digitale Marketing en vind design leuk, maar nog leuker om andere mensen te helpen dingen gemakkelijker en sneller te doen. Ik ben vanuit daar begonnen met het aanbieden van mijn kennis. Ik help ondernemers om meer duidelijkheid te krijgen in hun bedrijf en een sterke online basis te creëren – dat begint met een mooie & effectieve website.

Vaak hebben ondernemers niet alleen een website aan het einde van ons werk maar ook meer duidelijkheid in hun onderneming. Wij richten ons op wie zijn deze ondernemers, welke groep mensen helpen zij en hoe helpen ze deze groep mensen met hun producten of services.  

Daarnaast ben ik ook bezig met een academy waar we korte praktische cursus aanbieden voor ondernemers. De eerste cursus staat sinds kort online op Start Digital Academy

Hoe heb je de stap genomen om fulltime als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan?

Start Digital doe ik nu inderdaad fulltime en ik vind het super leuk! Ik werk met Nederlandse ondernemers maar ik werk ook met ondernemers uit Australië, Engeland en zelfs in Brazilië.

Het is altijd mijn idee geweest om iets voor mezelf te beginnen. Wat is lastig vond was om iets te vinden waar ik oprecht zoveel lol uithaal dat ik het elke dag kan doen. Ik heb eerst bij andere bedrijven gewerkt, ben ook gaan freelancen als virtual assistent en uiteindelijk de stap gemaakt om mijn website design agency voor entrepreneurs te starten. 

Verder vind ik het ook belangrijk dat ik iets zinnigs doe en dat het oprecht mensen helpt. Ik vind het leiden van team en uitzetten van strategieën heel leuk om te doen. Nu heb ik  dus het eindelijk gevonden wat ik super leuk vind maar in alle eerlijkheid,  het duurde wel een paar reizen, wat misstappen en stressmomenten en heel veel gesprekken. 

Even wat anders; Je hebt twee katten! Hoe combineer je dat met reizen?

Haha het is net alsof we kids hebben! De katten zijn eigenlijk van mijn vriend.

Wij hebben elkaar vorig jaar ontmoet en na dag 1 voelde we elkaar goed aan en zijn we vrijwel direct bij elkaar ingetrokken. Sindsdien reizen we samen de wereld rond, hij is ook een nomad, en dus ook met zijn twee katten. Inmiddels voelt het alsof het mijn katten zijn. Ik ben eigenlijk meer een dogperson maar ik vind het catmom life ook gezellig! 

In het begin vond ik het wel lastig maar nu gaat het heel soepel. Het is heel gezellig en brengt weer andere soort avonturen met zich mee.

Wat zijn je plannen voor de toekomst betreft reizen?

Ik zie mezelf niet meer in Nederland wonen (wel natuurlijk om langs te gaan) maar niet fulltime wonen. Ik voel me zo op mijn gemak en thuis in warme landen, waar de mensen vrolijk en gezellig zijn en er meer ja als nee wordt gezegd.

Niet dat Nederland slecht is hoor want ik ben echt heel dankbaar voor dat in zo’n veilig land ben opgegroeid met veel mogelijkheden. Hoe ik alleen nu mijn leven leid en wat belangrijk voor me is heeft Nederland gewoon niet, dus het is niet mijn plek.

Hoe lang ik nog nomad wil zijn weet ik niet precies maar ik ben hier wel mee bezig. Wat ik fijn aan deze levensstijl vind ik dat ik mezelf als mens beter begrijp en ook bewust in het leven sta. Op dit moment heb ik niet het gevoel dat ik op 1 plek wil wonen, maar elke maand verhuizen is mij te veel. 

Mijn vriend en ik praten hier vaak over en voorlopig gaan wij nog lekker avonturieren. Mocht het veranderen dan gebeurd dit gewoon en dan zien we het wel.

digital nomad

En hoe zie je de toekomst voor je bedrijf?

Qua bedrijf wil ik zeker meer gaan doen. Ik heb heel veel ideeën maar het is belangrijk om alles stap voor stap te doen en aan de lange termijn te denken. Ook merk ik dat door reizen, werkervaringen, gesprekken met andere ondernemers mijn visie wellicht iets shift en dat is okay. 

Voorlopig ben ik heel druk bezig met Start Digital de website design agency. Waar ik ook mee bezig ben is een online plek voor cursussen voor ondernemers, Start Digital Academy. De eerste cursus die binnenkort online staat is een praktische cursus over wat je precies op je website moet zetten als ondernemer.  

Heel ver van te voren plannen is ook niet iets waar ik heel actief mee bezig ben. Maar wat ik wel actief doe is:

  • Goed voor mezelf, mijn geest en me lichaam zorgen
  • Werken aan mijn bedrijf en dit laten groeien
  • Denken aan andere ideeën en misschien iets nieuws opzetten 
  • Genieten van de dingen die ik nu voel, beleef en heb en hier elke dag dankbaar voor zijn. 

Je bent erg actief/sportief, wat zijn je favoriete bezigheden?

Yes, ik eet redelijk gezond en vind het chill om te sporten. Ik doe vooral veel yoga en home workouts. Als het kan surf ik ook heel graag en ik wil ook zeker op meer plekken in de wereld gaan surfen.

Verder vind ik het heel chill om te werken. Ik denk dat veel mensen dit niet perse indenken als ze aan een digital nomad denken of mijn Instagram zien, maar in alle eerlijkheid, ik heb geen maandag t/m vrijdag mentaliteit en ook geen 9-5. 

Ik werk eigenlijk super veel maar alles is leuk dus het is geen probleem voor mij. Op Instagram zie je dat alleen niet dus vaak denken andere mensen dat ik maar aan het lanterfanten ben. 

Ik mag ook graag wandelen en vind het super chill om uiteten te gaan en ik houd van koken. Soms zijn we in de middle of nowhere en dan vind ik het juist fijn om te wandelen en lekker in de buitenlucht te zijn. Als we in de stad zijn dan draag ik make-up en ga ik graag uiteten. Het ligt er maar net aan waar we zijn en wat de plek te bieden heeft en ik vind dat nog steeds super leuk.

Welke taken geef jij uit handen of zou je het liefst uit handen willen geven om je beter op je kern zaken te kunnen richten?

Professioneel gezien denk ik social media en content. Ik vind het super leuk om allemaal zelf te doen maar ik wil me meer richten op sales en meer online producten aanbieden. 

Zeker als Start Digital Academy live gaat dan hoop ik toch meer naar het grote plaatje te kunnen kijken ipv te kleine dingetjes.

Persoonlijk gezien, schoonnmaken. Sommige mensen vinden het chill maar ik heb er echt een hekel aan. Gelukkig leef ik op plekken dat er een schoonmaker is en anders zet ik een leuk muziekje op, maar als het niet hoeft liever niet.

Heb jij rolmodellen? Wie inspireert je het meest?

Zeker! Ik vind het vrouwelijke rolmodellen zoals Marie Forleo en Jenna Kutcher heel fijn om naar de luisteren en te volgen. Niet met het idee dat ik zo wil worden maar ik haal er veel inspiratie en motivatie uit, zeker op de dagen dat de hormonen een eigen leven lijden.

Verder kijk ik vaak naar een MasterClass en luister ik audioboeken op Audible over mindset en business. De boeken van Daniel Pink lees ik graag, ‘De verrassende waarheid over wat ons motiveert’ is een aanrader.

Je was onlangs jarig en vroeg ipv kadootjes om te doneren aan een goed doel, wat tof! Kunnen we nog steeds helpen en hoe werkt het?

Klopt!! Leuk dat je dat hebt opgemerkt! Hier in Brazilië is de situatie zoals mensen misschien in de media zien echt heel beroerd. Ik wilde heel graag teruggegeven aan het land waar ik nu verblijf en ik heb daarom van mijn Birthday een Donation Day gemaakt. We hebben ruim 700 euro opgehaald en daar kunnen we via de organisatie waar we mee werken heel veel mensen helpen.

Ik vind het belangrijk dat we niet alleen maar nemen, op deze manier kon ik ook teruggeven samen met mijn familie en vrienden.

Meer weten? of ook doneren? Het kan nog steeds! >

Wat zou je anderen adviseren die ook graag als digital nomad willen werken in het buitenland?

  • Zorg dat je spaargeld voor een heel jaar hebt of steady inkomen voordat je vertrekt
  • Neem een verzekering, niet een reisverzekering waar je niets mee kan
  • Wees bewust van de mensen die je positief beïnvloeden of juist negatief effect op je hebben zodat je ook echt jouw eigen levensstijl ook echt kan creëren.
  • Reis naar plekken waar andere nomads zijn zodat je niet alleen bent

Lijkt jou dat ook wel wat; reizen en werken? Lees dan ook eens het inspirerende verhaal van Iris Bekhuis >

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media