Doen wat je leuk vindt! Liselotte (32) wil goudsmid worden.

Liselotte doet wat ze leuk vindt!

Liselotte, mama van 2 jonge kids, zegt haar vaste baan op om te doen wat ze leuk vindt! Ze wil goudsmid worden en start haar eigen webshop L-Studio.

In deze rubriek interview ik (startende) ondernemers, om zo anderen te kunnen inspireren. Doen wat je leuk vindt en geld verdienen! Klinkt als een droom voor velen, maar vaak is de stap te groot. Liselotte (32), mama van 2 jonge kinderen, kreeg de kans en greep hem aan. Ze gooit het roer om voor vrijheid en creativiteit. Ze wil goudsmid worden en start haar eigen webshop L-STUDIO.

Wist je dat ik zelf ook het roer om gooide een paar jaar geleden? >

Kan je je even voorstellen?

Ik ben Liselotte van Caldenborgh, ik ben 32 jaar en ik woon sinds juli 2021 in Laren. Ik woon hier samen met mijn man Matthijs en mijn twee kindjes, Ben (3) en Cato (1). Sinds september 2020 volg ik een opleiding tot goudsmid en ben ik mijn eigen webshop gestart. Ik verkoop handgemaakte sieraden van edelstenen en parels. Op den duur wil ik hier ook zilveren en gouden sieraden aan toevoegen.

Ik heb Small Business and Retail Management gestudeerd in Groningen aan de Hanze hogeschool. Vervolgens ben ik ook in de retail gaan werken en begonnen als Category assistent bij de C1000, daarna ben ik Category assistent geworden bij de Intertoys en later doorgegroeid als Junior Buyer. Ik kocht bij Intertoys speelgoed in, zoals Barbies, baby Borns en Lego.

Je heb je vaste contract opgezegd om je droom werkelijkheid te maken! Hoe maakte je deze moeilijke keuze?

Ik wilde graag creatiever bezig zijn, meer vrijheid en een bedrijf voor mezelf beginnen. Daarnaast heb ik altijd een grote interesse in sieraden gehad.

Al jaren kriebelde het om voor mezelf te beginnen en het roer om te gooien. Echter gaat het leven zo snel, de dagen vliegen om en ik had een hele fijne en leuke baan met erg gezellige collega’s. Toen we verplicht thuis moesten werken, realiseerde ik me, dat dit toch niet mijn droombaan was.

Na vele gesprekken met mijn man, tweelingzusje, familie en vriendinnen heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mijn vaste contract opgezegd.

Ik heb me direct ingeschreven voor de opleiding tot goudsmid en ben een webshop begonnen; L-STUDIO

Je hebt ook twee kids, hoe combineer je dit met een onderneming en je studie tot goudsmid?

Het combineren van een opleiding, webshop en twee kinderen is soms best lastig. De kinderen gaan 1 dag per week naar de creche en mijn ouders passen een dag per week op. Op deze dagen studeer ik en heb ik fysiek les in Amsterdam.

Zoals je begrijpt, kom ik elke dag uren te kort en moet ik regelmatig in de avonduren of weekenden door studeren. Maar doordat ik mijn opleiding zo leuk vind, is dit geen probleem!

Liselotte in haar eigen atelier

Je bent dus pas net begonnen, hoe bevalt het tot nu toe?

De opleiding tot Goudsmid bevalt mij ontzettend goed, het is heel erg leuk om een ambacht te leren en ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn. Echter kom ik tijd te kort, dus besteed ik er minder tijd aan dan ik zou willen. Maar mijn zoontje gaat in november naar school, dan hoop ik er iets meer tijd te kunnen maken.

Ook het ondernemen is erg leuk, het bedenken van nieuwe ontwerpen, het bijhouden van een social media account, dat is allemaal erg leuk! De administratie zelf bijhouden, is iets minder leuk, maar hoort er natuurlijk ook bij!

Wat heb je zoal gemaakt tijdens de opleiding tot goudsmid?

Ik volg een opleiding tot Goudsmid aan de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. Eerst volg ik twee jaar de opleiding tot Zilversmid, daarna volgt nog een twee jarige opleiding tot Goudsmid.

We leren alles om uiteindelijk een goede Goudsmid te worden; zagen, vijlen, schuren, smeden en solderen.

Op dit moment ben ik bezig met het zetten van stenen in zilveren ringen, ontzettend leuk!

eigen gemaakt sieraden door L-studio

Mijn vaste naslagwerk over de werking van edelstenen is het boek, “Crystals rock!” Daarin staat beschreven hoe je het beste edelstenen kunt gebruiken in en om je huis.

Hoe zie jij de toekomst van L-studio voor je?

Ik zou graag een eigen atelier aan huis willen, waar ik mooie sieraden van goud, zilver, edelstenen en parels kan gaan maken. Voor nu denk ik, dat ik alles zelf wil blijven maken en creëren en ik wil graag bezig blijven met de ambacht.

De administratie zou ik dolgraag uit handen geven, dat is niet mijn favoriete bezigheid. Daarnaast zou ik mijn kinderen graag vaker naar de crèches sturen. Echter is mijn opleiding erg duur en zijn mijn inkomsten nog niet hoog genoeg om dit te betalen.

Wie inspireert jou op het gebied van ondernemen?

Ik heb een erg ondernemende familie, veel van mijn neven en nichten hebben een eigen onderneming. Zij zijn echt voorbeelden van mij op het gebied van ondernemen.

Verder vind ik het werk van bijvoorbeeld Bibi van der Velden erg gaaf. Dit is iets waar ik nog ontzettend lang voor zou moeten oefenen. Haar werk is bijzonder en je vraagt je af, hoe is dit gemaakt.

Echter houd ik ook van het strakke werk van de sieraden van Bron Jewelry. Simpel maar elegant. En ik vind Jelka van Houten, de actrice ook een inspiratiebron. Ze is naast actrice ook goudsmid en moeder en maakt de aller leukste hangers van goud!

Wat zou je lezers adviseren die ook met een droom leven om een eigen bedrijf te beginnen en moeder zijn?

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze kans heb gekregen om zowel mijn droom achter na te gaan en meer tijd met mijn kinderen kan doorbrengen. Dus wanneer het mogelijk is, zou ik het iedereen aanraden! Want die kleintjes worden ontzettend snel groot!

Korting!

Speciaal voor jullie als lezers heeft Liselotte een korting aangeboden op de gehele collectie. Gebruik de code: LSTUDIO20 voor maarliefst 20% korting bij L-STUDIO.

Doe jij wel wat je leuk vindt? Denk je er ook wel eens aan om het roer om te gooien? Laat het me eens weten in de comments!

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je gratis Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media