5 city tips in het najaar met de camper in Frankrijk

Het is oktober en wij reizen 2 maanden met de camper door Europa. Frankrijk is onze eerste bestemming en hebben 5 mooie city tips voor je.

Frankrijk is een geliefde vakantiebestemming met de camper of caravan. Niet gek, want de natuur is prachtig, het weer is fijn en de voorzieningen zijn top. Er zijn veel camperplaatsen waar je eenvoudig terecht kunt. Ideaal als je op doorreis bent of een leuke citytrip wilt doen. Je betaalt er vaak niet meer dan €10 en de voorzieningen zijn dan ook minimaal. In een week tijd bezochten we op deze manier 5 steden.

Met de app Campercontact vind je eenvoudig camperplaatsen en zie je in een oogopslag de voorzieningen. Je leest er ook een aantal reviews van andere bezoekers.

1. Charmes, gebied Vosges

Onze eerste stop is en het gebied de Vosges in het kleine dorpje Charmes. Hier tref je een prachtige camperplaats pal aan de Moezel. De naam van de camperplaats is Port de Plaisance et Aire de Camping. We betaalden hier €11 voor 24 uur en konden gebruik maken van het stroom en in het gebouwtje een warme douche nemen. Het sanitair is eenvoudig, maar schoon.

In de omgeving kun je prachtig wandelen en fietsen langs de Moezel. In het dorpje Charmes valt niet veel te beleven in het najaar. Dichtbij de camperplaats is er wel een Eco-museum, maar deze is geopend tm september.

2. Beaune, gebied Bourgondië

Bourgonge is de wijnstreek van Frankrijk en dat zie je direct als je deze binnen rijdt. Langgerekte wijnvelden aan weerzijdes van de weg geven een prachtig uitzicht. Wij streken neer in Cissey, zo’n 6km buiten het toeristische dorpje Beaune. Daar verbleven we 2 nachten bij een wel heel leuke camperplaats in de achtertuin van een Franse boer. Je vindt deze op de app onder de naam Cissey Mercuil. Je mag ‘gratis’ gebruik maken van de stroom, water en zelfs internet. Naar eigen behoeve deed je geld in een enveloppe en liet je achter in de brievenbus, waar je tevens eigen gemaakte wijntjes uit de koelkast kon kopen.

Het idyllische stadje Beaune is echt de moeite waard om te bezoeken. Er is veel historie bewaard gebleven en typisch Franse wijnbars zijn op iedere hoek te vinden.

Wij bezochten het prachtige museum Hospice de Beaune, een middeleeuws ziekenhuis. Dit is een van Frankrijks meest historische monumenten met prachtige architectuur en een beroemde wijngaarde. Je betaalt er € 10 per persoon en kunt er zeker een uur rond struinen.

3. Vizille, nabij Grenòble

Ditmaal staan we op een camping in het buitengebied van Grenoble. Camping le Bois de Cornage heeft veel ruimte, nette sanitair en voor de digital nomads snelle Wifi! Hier konden we even een wasje draaien en een productieve werkdag maken. Maar het maken van een wandeling is hier zeker de moeite waard en een tochtje naar het centrum een aanrader.

Hier kun je (gratis) het Musee de la Revolution Francaise bezoeken welke gevestigd is in een immens historisch kasteel. Uitgekeken? Ga dan naar buiten, want de tuin is minstens zo indrukwekkend. Je treft er veel ganzen, zwanen en eenden, badderend in een van de vele vijvers. Als je geluk hebt zie je er ook hertjes.

4. Grenòble

Hoofdstad van de Alpen, is zeker een stop waard. Er is een camperplek op fietsafstand van het centrum in het nabij gelegen gebied Sassenage, genaamd Aire Municipale. Zelfs in oktober is het een druk bezochte plek, voornamelijk vanwege de ligging. Kom vroeg in de ochtend, dan maak je de meeste kans. Je kunt er je water vullen en toilet legen, maar verder zijn er geen voorzieningen.

De stad heeft veel bezienswaardigheden, wij bezochten de nr. 1: Fort de la Bastille. De rit er naartoe is eigenlijk indrukwekkende dan het fort zelf. Je gaat namelijk met de kabelbaan de rivier over in 10 minuten naar de top. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en zie je in de verte de sneeuwtop van de Mont Blanc. Het ritje kost je € 10 per persoon, je betaalt geen entree voor het fort. Er is een restaurant gevestigd waar je eventueel een maaltijd of drankje kunt nuttigen.

Wij kozen ervoor om in het oude gedeelte van het centrum vlak bij de ingang van de kabelbaan (Téléphérique op maps) een heerlijke lunch te nuttigen. In de middag genoten we van een take away koffie én franse lekkernijen in het park Jardin de Ville om vervolgens terug naar de camper te fietsen.

5. Castellane, Route de Napoleòn

Aan het einde van de middag pakken we onze spullen in en rijden de bergen in volgens de Route de Napolèon. Vanaf Grenoble een goede drie uur rijden, met prachtige landschappen.

Castellane is een middeleeuws dorpje aan de rand van George du Verdon, een gigantische kloof tussen de bergen met azuurblauw water. Hier verbleven we op een camperplaats midden in het centrum. Echt een perfecte locatie aan het water.

Het centrum is klein maar ontzettend leuk, op de zaterdagochtend is er markt en er zijn een aantal terrasjes waar je kunt genieten van een wijntje. Er zijn meerdere wandelroutes, wij bezochten het kapelletje aan de top van de heuvel. Het is een klein klimmetje van ongeveer 45min. waar je een prachtig uitzicht hebt.

In de zomer kun je er raften, maar wil je deze tijd toch de Gorge du Verdon op? Rijd dan de volgende dag naar Quinson. Het is een piepklein dorpje, maar de camperplek heeft een fantastische ligging. Je parkeert er namelijk gratis (let wel geen voorzieningen!) op de parkeerplaats achter het museum. Het is een behoorlijk groot museum en echt wel leuk om een kijkje te nemen.

Met twee minuten lopen zit je aan de rivier en kun je een elektrisch bootje huren om een rondvaart op de Gorge du Verdon te doen. Trek in oktober wel wat warms aan want het is fris. Vanaf november zijn ze gesloten. Maar de herfstvakantie is eigenlijk een perfecte timing want er zijn weinig toeristen en kunt zo genieten van de rust en de natuur. Check onderstaande filmpje voor een sfeerimpressie!

klik op de foto voor een sfeerimpressie

Wat is jouw lievelings stad in Frankrijk?

👉Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Je eerste stap naar Digital Nomad gratis video
👉 Minder stress met Jes

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media