Zij is een Digital Nomad

digital nomad
Iris Bekhuis

Een Virtueel Assistent en Digital Nomad, termen die je wellicht niet kent? Iris doet haar inspirerende verhaal; reizen en geld verdienen.

Ik ken Iris doordat ik haar benaderde op Linked-in. Ik had onlangs besloten VA (virtueel assistent) te worden en had mijn eerste opdracht binnen. Iris doet dit al een jaar en is op social media actief en ze woont bij mij in de buurt! Ook heeft ze net als ik vroeger een fysieke winkel gehad waar we elkaar beiden hebben bezocht zonder ons hier van bewust te zijn. We schijnen veel gemeen te hebben en bellen zo nu en dan om eens te sparren.

Oke houd je vast, Iris is niet bepaald kort van stof. Maar ik verzeker je dat je geniet van haar enthousiasme en wellicht een vuurtje bij je aanwakkert.

Iris, wie ben je en waar sta je?

Ik ben Iris Bekhuis, 28 jaar oud en een echte Twentenaar. Ruim een jaar geleden ben ik gestart als Virtueel Assistent en heb ik mijn bedrijf: Mijn Virtueel Assistent opgericht. Dit heb ik gedaan omdat ik mijn passie (reizen) wilde combineren met iets doen waar ik goed in ben (werken als commercieel administratief medewerker). Dus een Digital Nomad en Virtueel Assistent. Inmiddels heb ik een heerlijk eerste jaar achter de rug, waarin ik 10 opdrachtgevers heb mogen helpen en 15 landen heb gezien! Ik ben zo dankbaar voor het leven dat ik nu heb en ik werk er ook elke dag hard aan om dit zo te houden.

Ik ben onlangs gestart als VA, kun jij vertellen wat dit beroep nou eigenlijk inhoudt? En waar jouw focus ligt?

Zelf leg ik het altijd uit als: een commercieel, administratief medewerker op afstand. Maar dat ligt natuurlijk aan je vakgebied. Zelf vind ik het super gaaf om bij jonge (Twentse) ondernemers mee te kijken in hun bedrijf en de backoffice te structureren. Ik kom namelijk heel veel ‘vakgekken’ tegen, mensen die super goed zijn in wat ze doen. Die administratie en social media ligt dan op de laagste plank, logisch. Maar dit zijn wel taken die ook moeten gebeuren. Nou, die neem ik dan over. Ik kijk mee naar hoe de ondernemer het op dit moment zelf doet en vervolgens maak ik een klein plan van aanpak en ga ik alles aanpakken. Structuur aanbrengen, automatiseren en vervolgens de terugkerende taken overnemen. Hiermee geef ik de ondernemer weer wat lucht en kan hij of zij zich weer gaan focussen op de core-business en groeien!

Je hebt ook je eigen ‘fysieke’ onderneming gehad, wanneer en waarom heb je besloten als Digital Nomad door het leven te gaan?

Klopt, ik durf wel te zeggen dat ik een ondernemer pur sang ben. Ik zit áltijd vol ideeën en dromen. Het leuke is dat ik niet zo veel beren op de weg zie, maar vooral heel veel mogelijkheden. Ik denk dat je dit bij heel veel ondernemers terug ziet en dat is ook de reden waarom ze verschillende bedrijven of projecten hebben gehad. Het ene werkt, het andere niet.
De keuze om Digital Nomad te worden hangt hier niet aan samen. Door een verandering in mijn privé leven heb ik mezelf heel streng de vragen gesteld: Waar ben je nu eigenlijk mee bezig? Waarom doe je niet wat je écht wil? Waarom klaag je over dingen terwijl je er zelf niks aan doet?

Dus ik heb mezelf een schop onder de kont gegeven, de zekerheid opgegeven (huis/baan) en mijn backpack ingepakt. Op naar Australië! (dat had ik namelijk 10 jaar geleden al gewild)

Je bent net terug in Nederland, waar ben je het afgelopen jaar geweest?

Klopt, hou je vast. Want zelfs in Corona-tijd hebben wij een manier gevonden om veilig te reizen. Oké, komtie:

Peru – Ecuador – Nederland (We zijn opgeroepen door de NL ambassade om weer terug naar nederland te komen, maar voor ons gevoel was dit nog te vroeg om het reizen te stoppen. Daarom hebben wij een camper gekocht, zodat we altijd binnen één dag terug zouden kunnen rijden naar Nederland.)
Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Montenegro.  Precies in die volgorde.

Je gaat binnenkort live met een nieuw project! Wat kun je hierover vertellen.

Jaa hier ben ik dus helemaal hyped over. Een hele tijd geleden had ik een keer contact met een ondernemerscoach (Tessa van Balen) en zij kon heel mooi pinpointen waar ik goed in ben.

Uiteindelijk is datgene waar jouw kracht ligt, iets wat jij als heel vanzelfsprekend beschouwt.  Ik krijg heel regelmatig de vraag ‘Hoe doe je dat eigenlijk, een onderneming opzetten?’ Zonder er te veel bij na te denken deelde ik dan aan iedereen tips uit en maakte zelfs een checklist. Wat voor mij eenvoudig is, kan voor een ander een grote drempel zijn. Ik vind het geweldig om de kracht van anderen te zien en hen te helpen bij het behalen van successen. Ik denk dat ik nu al zo’n 3 personen in de week een beetje voorthelp via Instagram DM’s. Nou dit gaat dus wat meer vorm krijgen.

Ik heb samen met 2 andere experts een cursus gebouwd, de cursus heet Mijn Online Onderneming. Het is een praktische cursus voor ondernemers om écht een online onderneming te bouwen. Een brug tussen een ondernemende opleiding/goed idee en het daadwerkelijk starten van jouw onderneming. Dus niet er alleen over praten, maar aan de hand van opdrachten iets op te bouwen.

Ik kan hier dus eindeloos over doorgaan, want zelfs nu ik het type voel ik de kriebel om hier mee te gaan knallen. Het is mijn missie om het ondernemen wat minder spannend te maken. Er komt zó veel op je af in het begin dat daar een hele hoge drempel ligt. Starters voelen zich volledig overwhelmed en dit stagneert het creatieve proces. Doordat ik het grote geheel opdeel in behapbare stappen, kan ik ze laten inzien dat het niet zo spannend is. Door opdrachten te maken ben je al bezig om jouw onderneming te bouwen en na een module heb je ook echt al een deel van jouw onderneming staan. Dit ga je steeds verder uitbreiden.

Starters hebben het écht in zich om groot te worden, door groots te denken. Ze zijn nog niet geremd door allerlei regels en verplichtingen. Dat enthousiasme wakkert mijn vlam aan. Waarbij ik ze wel ga leren hoe om te gaan met de regels en verplichtingen, maar dit niet te zien als rem. 

maar check vooral de Instagram en website voor meer info. Voor je mee kunt doen aan de cursus is er namelijk een intake, om te zien of de cursus geschikt is voor jou en jouw situatie. Het is allemaal heel persoonlijk, de 3 experts kijken met jou mee en elke module sluit je af met een coach-call. Zo krijg je gedurende het hele proces feedback en tips.

Wat heeft het ondernemerschap jou tot nu toe geleerd?

Ooh jes, dit is toch niet te doen? Ik heb zo veel geleerd!

Ik denk dat de belangrijkste les is, dat je iets moet doen waar je gelukkig van wordt. Wanneer je werkt vanuit een passie geeft dat een focus, waardoor je er écht heel goed in kunt worden. Geef jezelf de tijd om te ontdekken waar je echt van ‘aan’ gaat. Wees niet bang om te onderzoeken, hulp te zoeken of hier veel over te praten met mensen. En als je dat dan hebt gevonden, ga er dan echt voor. Laat je niet tegenhouden door die negatieve gedachten, maar doe het gewoon. Een mooie quote die ik een tijd geleden tegenkwam:


‘Remember that the minute you take your first step into the life of your dreams, the first to greet you there will be fear. Not. Keep walking.’

Dit is ook iets wat ik letterlijk doe. Ik herken mijn angst, zeg daartegen: Dankjewel dat je er bent, je houdt mij met beide benen op de grond, maar ik ga dit toch doen want dit is wat ik wil. En dan ogen op de horizon en gaan.

De beren, valkuilen en problemen gaan komen, maar als jij niet jouw ogen op je doel kunt houden ga je er niet komen.

Dit gaat allemaal wel erg diep hé, verder heb ik ook geleerd om gewoon dingen te doen. Ik vind dat veel mensen het ondernemen echt als een ding zien. Valt allemaal echt wel mee, je moet alleen even weten hoe het moet. Maar voor mij was in loondienst werken echt een ding, dat vond ik zo zwaar. Alsof het tegennatuurlijk is ofzo. Ik merk ook dat als ik niet mijn ding kan doen, ik volledig afgevlakt wordt.

Welke tips kun je meegeven aan een startende Digital Nomad?

Zelf ben ik full-on begonnen. Dus een bedrijf starten terwijl ik op een ander continent was. Dat was wel echt heel heftig. Ik zou aanraden om de start hier in NL te maken en zodra je lekker op weg bent en structuur hebt, om dan het te combineren met reizen. Loop dan ook niet te hard van stapel met het rondreizen. Blijf even 2 weken op een plek om overal aan te wennen. Digital Nomad is reizen en werken, maar dit vergt planning!

Wie inspireert jou op het gebied van ondernemen?

Wie niet? Ik ben vrij actief op instagram en zie daar hele gave mensen voorbij komen. Ik spreek ze dan ook gerust aan en geef complimenten aan vreemden. Maar ik kan ook geïnspireerd raken door te kletsen bij de bakker met iemand (nu even niet)
Wat ik wil zeggen, ik raak geïnspireerd als iemand gepassioneerd praat over hetgeen hij/zij doet. Dus of je tuinen ontwerpt of hightec computerchips dat maakt niet uit, als je iets doet waar je leuk vind dan geef je die energie over. Dat vind ik dus heel vet.

Welke landen staan in jouw top 3 waar je ooit geweest bent?

Australië, omdat het zo’n divers land is. Van jungle tot stranden zo ver je kunt kijken en van grote steden naar outback.

Nepal, omdat ik dit land als heel puur heb ervaren. De toerisme is daar nog niet zo booming (heeft ook te maken met een grote aardbeving in 2013), waardoor de mensen echt blij zijn met jouw komst en hun land aan jou willen zien. Daarnaast vind ik het boedisme heel interessant en de kijk op de wereld die hierbij past. maar ook natuur is adembenemend hier.

Peru, hier ben ik dit jaar voor de 2e keer geweest en heb ik deze keer meer tijd genomen om het land écht te zien. Een maand rondreis in Peru is perfect om alle hoogtepunten te zien.

Krijg jij ook al de kriebels om Digital Nomad te worden? Iedere maand heb ik weer een inspirerend verhaal voor je, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Volg Jesmin op Instagram, Facebook en Linked-in

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media