Ik lust geen koffie, dus ik begin gewoon een koffiehuis.

tips voor het starten van je eigen onderneming.

Je leest het goed, ik lustte geen koffie, noch had ik vaak taart gebakken! Toch startte ik een koffiehuis met huisgemaakte baksels en het werd een succes. Hoe? Dat leg ik je in de volgende stappen uit. 

 1. Waar ligt je passie?

  Ik ben altijd creatief bezig geweest, knutselde van alles in elkaar. Ik keek vooral uit naar de dagjes weg om m’n zusje te bezoeken in een van de grote steden, waar we dan samen met m’n moeder hippe lunchrooms bezochten en de kralen winkeltjes gingen bezoeken. Vervolgens gingen we weer met heel veel leuks naar huis namen om de leukste sieraden zelf te maken. Hier ontstond het idee om een creatieve bezigheid te combineren met het genieten van lekkers; De Zoete Bezigheid. Ondernemen ontstaat vooral vanuit passie, waarin je echt gelooft. Het is belangrijk dat je het leuk vindt, dan straal je dat ook uit.

 2. Omschrijf je doel!

  Maak een plan van aanpak. Omschrijf tot in de detail wat je wilt gaan doen en hoe je het wilt doen. Ik merkte dat ik het lastig vond om precies te defenieren hoe mijn concept eruit moest gaan zien. Ik had het wel in mijn hoofd, maar kreeg er nog geen grip op. Het maken van een duidelijk ondernemersplan gaf mij meer focus. Waardoor ik binnen een half jaar al het lintje voor mijn eigen zaak mocht doorknippen!

 3. Gewoon doen, je staat er niet alleen voor.

  Wat is er nou eigenlijk het ergste dat je kan overkomen? Schrijf het op en constateer dat het eigenlijk wel mee valt, dan wordt gewoon doen veel makkelijker. Maar durf ook hulp in te schakelen, weet waar je minder goed in bent en er is altijd wel iemand bereid je te helpen. Zo liep ik vast met mijn ondernemersplan en ben via een open dag terecht gekomen bij een ondernemerscoach. Ik wist hoe ik een plan moest maken, maar had een stok achter de deur nodig. Ik raak nogal snel verloren in mijn eigen creativiteit en structuur is niet mijn sterkste punt. Achteraf gezien was dit mijn beste investering. Tip: Je mag mij altijd vragen hoe ik deze wegen bewandeld heb, het lijkt me leuk je te inspireren.

 4. Blijf bij jezelf!

  En dit is een lastige maar erg belangrijke. Kijk niet te veel naar andere ondernemers, ga uit van je eigen kunnen. Je hoeft geen expert te zijn, je moet er alleen voor zorgen dat je net iets meer weet dan een ander. Ga ook niet naast je schoenen lopen en reflecteer je acties. Fouten maken is niet erg, ze zijn leerzaam. Begin eenvoudig en maak er een mooi avontuur van, blijf je ontwikkelen. Zo maakte ik zelf eenvoudig een website of wellicht ken je iemand die hier handig mee is. Sluit zo min mogelijk abonnementen af en wees creatief. Zo knapten we zelf de stoelen van de kringloop op en begonnen we met een tweedehands kassa.

 5. Work hard, play hard.

  Werk hard, maar zorg dat je kan opladen. Beoefen nog je favoriete sport, maak tijd voor je familie en vrienden en blijf leuke dingen doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik kan je uit ervaring vertellen dat ‘succes’ smaakt naar meer. En dat is waar het gevaarlijk wordt! Je verliest je focus en werkt meer en meer. Je raakt in een flow en uiteindelijk kom je die muur tegen. Gelukkig was ik er op tijd bij, maar moest toch echt drastische maatregelen nemen en besloot het roer om te gooien.

  Meer is niet altijd beter, xxx jes worry less

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media