4 uur werken in de week? Lees dit boek!

Minder werken meer genieten

Maar 4 uur werken in de week? Wie wil dat nou niet! Tim Ferris de auteur van het boek ‘The four hour workweek’ vertelt hoe hij dit doet en nog veel geld verdient ook.

Dit boek is zo’n beetje de heilige graal van iedere Digital Nomad geworden. De meeste reizigers die wij nu tegen komen en locatie-onafhankelijk werken zijn geïnspireerd geraakt door de woorden en daden van Tim Ferris. Zo heeft het boek ook op ons een grotere impact gemaakt dan ik in eerste instantie zou verwachten. Ik las het boek iets meer dan een jaar geleden in Aruba, toen ik net aan mijn Digital Nomad reis begon. Kevin werkte in het ziekenhuis en ik zocht naar een mogelijkheid om online te gaan werken. Dit boek versterkte nog meer mijn verlangens en ik zag in dat alles mogelijk is.

Dit boek is niet alleen maar voor mensen die een Digital Nomad lifestyle willen creëren, maar zeker ook als je meer vrijheid wilt ervaren. Meer zingeving en balans tussen werk en prive zoekt.

Een miljonair worden of leven als een miljonair?

Het leven is kort en we willen er allemaal van genieten, toch delen we ons leven grotendeels op de volgende manier in;

  1. We werken op vaste tijden (van 9-5 uur en weekend vrij)
  2. We werken op vaste plekken (kantoor of bedrijf)
  3. We werken tot ons pensioen

Dit is nog steeds gebaseerd op de oude principes; dat hard en veel werken meer geld oplevert en als je minder werkt, je lui bent. Maar staat het aantal uren dat je maakt wel gelijk aan de productiviteit deze dagen?

Een vraag die je jezelf kunt stellen, maar een nog belangrijkere vraag; ‘Wil je een miljonair worden of leven als een miljonair?’

Want waarom zou je je hele leven keihard werken om pas aan het einde te gaan genieten van je zuur verdiende geld, op een leeftijd die je misschien niet bereikt of waar je wellicht minder mobiel bent? Het leven van een miljonair draait om vrijheid; doen wat je leuk vindt. Ben je daar dan eigenlijk wel zoveel geld voor nodig en waarom zou je niet NU al met (mini) pensioen gaan?

Ik kan me hier helemaal in vinden en kwam tot deze inzichten tijdens mijn dertigersdilemma en besloot het roer om te gooien >

Ons nieuwe leven!

Droomlijnen

Droomlijnen ofwel LifeStyleDesign is bedacht door Tim, een manier om je eigen leven vorm te geven. Niet naar de standaarden van de society, maar naar die van je zelf. Je moet hier alle overtuigingen even overboord gooien en voor de een is dit moeilijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk is alles voor iedereen mogelijk als je voor jezelf helder hebt wat je wilt.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is dus ook eerst; ‘Wat wil ik?’ Dit ga je zo exact mogelijk definieren; ‘Wat wil ik hebben, wie wil ik zijn en wat wil ik doen?’

De vervolg stap hierop is je grote dromen opdelen in kleine dromen en daar een tijdsbestek en begroting op maken. Vaak kom je er dan achter dat je droom niet zo onwerkelijk is en wellicht minder kost (geld en tijd) dan je denkt.

Houd vooral in gedachten: Geld is een middel en niet het doel. Vrijheid om te doen waar je energie van krijgt is het doel. Ook meer vrijheid in je leven? Check dan ook eens de blogs van VrijeMeid.nl >

Minder doen, meer bereiken

Dit is mijn favoriete gedeelte uit het boek en ik ben er super slecht in. Waarschijnlijk is het ook heel herkenbaar voor jou, want we zouden in de praktijk veel meer kunnen bereiken in minder tijd. Maar minder wordt snel gezien als lui. Mensen die lang op kantoor zitten worden aangemoedigd, hoeveel je bereikt in die uren wordt eigenlijk niet echt naar gekeken. Leven om te werken wordt meer waarde toegekend dan werken om te werken. Logisch dus dat je soms je loze uurtjes gaat opvullen met ‘werk’ wat eigenlijk helemaal niet effectief is.

Iemand heeft ooit besloten dat we een 8 urige werkdag hebben en daar gaan we automatisch naar leven. Wat als we nou met z’n allen besloten er 4 uur van te maken, zou ons dat hetzelfde resultaat opleveren?

Een andere reden dat je snel afgeleid bent is dat we verslaafd zijn aan informatie en deze tegenwoordig binnen handbereik is. We ontvangen zoveel informatie, zelfs als we er niet om vragen. Maar hoeveel van deze informatie helpt je groeien als persoon en in je werk?

Elimineer!

Je begrijpt hem wel en eigenlijk weet je dit ook al lang, je doet heel veel zinloze dingen. Hoe stop je hier dan mee? Tim Ferris geeft een paar goede handvaten en methoden. Hij gebruikt het Pareto Principe (80/20 regel): Welke 20% van de klanten levert 80% van de problemen op? Of juist andersom; welke 20% van je werkzaamheden levert 80% van je geld op?

Zorg dat je je tijd alleen besteed aan belangrijke zaken. Dat geldt ook voor je persoonlijke leven (vrienden, familie en andere sociale groepen). Stop gewoon met de rest. Makkelijker gezegd dan gedaan en daarom een paar tips die je direct kan gebruiken.

  1. Prioriteer; Maak een to-do list en schrijf alles op. Ga ze vervolgens prioriteren en kies er dan slechts 3 om je focus op te leggen. Streep de ondersten gewoon eens door en evalueer of het echt zo erg is dat je ze niet hebt gedaan. Grote kans, dat ze eigenlijk onbelangrijk zijn.
  2. ‘Batch’ kleine taken. Check bijvoorbeeld maximaal 1x per dag je mail en niet ieder inkomend bericht. Hetzelfde geldt eigenlijk voor whats app berichten of meetings. Een antwoord kan vaak echt wel wachten tot de volgende dag.
  3. Zorg voor selectieve onwetendheid. Het nieuws is toch vaak negatief en je kunt er niks aan veranderen, maar slokt wel veel van je mentale energie op. Verminder het en laat bijvoorbeeld een ander het voor je samenvatten.
  4. Niet afmaken is niet erg. Stop ook gewoon met hetgeen je niet leuk vindt, maak het niet af omdat het ‘moet’. Leest een boek niet lekker weg? Klap hem dan ook gewoon dicht.
  5. Zoek een hobby of nieuwe uitdaging. Je prikkelt hiermee je brein en zorgt ervoor dat je je werk sneller klaar hebt om met je hobby aan de slag te gaan. Wellicht is kitesurfen een idee? >
Zoek een nieuwe uitdagende hobby!

Uitbesteden

Er blijft altijd nog werk over dat moet gebeuren, maar dat lijstje is als het goed is al een heel stuk korter geworden. Kijk nog eens goed naar dat lijstje en welke werkzaamheden komen regelmatig terug en hoe leuk vind je dit om te blijven doen of wat levert het je op?

Denk hierbij niet alleen in geld, maar ook in vrijheid. Zo heb ik een hekel aan het doen van schoonmaak werkzaamheden, altijd al gehad! Ik deed het omdat ik anders snel lui of verwend gevonden werd, maar wat een onzin eigenlijk. Iedere keer zie ik er tegen op, waarom niet uitbesteden als het kan?

Besteed alleen wel taken uit die moeten gebeuren en je niet kunt automatiseren. Kijk kritisch naar wat levert het je op. Ga er mee experimenteren en leer los te laten. Als ondernemer weet ik dat dit een van mijn valkuilen is en ik graag de controle heb, maar je op deze manier je groei kunt beperken. ‘Werk niet in je bedrijf, maar aan je bedrijf’ een van de lessen uit het boek ‘The E-Myth” >

Het inhuren van een Virtueel Assistent kan bijvoorbeeld een hele goede investering voor je bedrijf zijn. Je kan je weer focussen op de taken die ECHT belangrijk zijn, ervaart meer rust en wordt weer het (blije) gezicht van je onderneming.

Op zoek naar een Virtueel Assistent?

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media