Kitesurf tips voor beginners en de beste spots

kitesurfen

Sinds 2 jaar ben ik actief kitesurfer en heb al op aardig wat mooie spots gesurfd. Ik geef je mijn beginners tips en top 5 kitesurf spots!

Ik kwam in aanraking met kitesurfen toen ik een half jaar in Curacao verbleef. Eigenlijk heel gek, want ’the place to be’ voor kitesurfers is eigenlijk Nederland! Kevin Langeree en zijn zus Jalou Langeree zijn Nederlanders uit Zandvoort en een van de besten van de wereld. De wind aan de Nederlandse kust is vaak steady en (kei)hard.

1. Curacao

Curacao heeft dan uiteraard wel mijn hart verovert betreft kitesurfen, al is het eigenlijk niet de allerbeste plek als je wat meer gevorderd bent. Maar wil je het leren en ben je in de buurt dan kan ik het je echt aanraden. Ga in het juiste seizoen en je hebt bijna iedere dag wind. Sint Jorisbaai is de enige plek op het eiland om te kunnen kitesurfen, waar het water vlak is en het grotendeels vrij ondiep. Dit maakt het ideaal om het te leren, je kunt gaan staan en de wind is meestal ‘on shore’ wat betekend dat je uiteindelijk altijd weer terug aan land komt. Nick van NIX Kitesurf School is een coole guy met veel ervaring en een gezellig team, echt een aanrader om daar je lessen te volgen! Heb je het een beetje onder de knie? Maak dan een prachtige tocht met de boot naar Klein Curacao en neem je kite gear mee 😉

Tips

Zelf namen wij drie lessen en konden tijdens de derde les op het bord staan, dit schijnt redelijk gemiddeld te zijn. Mocht je bijvoorbeeld al eens zeil lessen gehad hebben, dan heb je hier vaak profijt van en begrijp je hoe de wind werkt. Uiteindelijk komt het op ervaringsuren aan en is het dus aan te raden om zo snel mogelijk je eigen spullen aan te schaffen en gewoon aan de slag te gaan. Dit kan dus ook prima in Nederland, maar ga er gewoon voor! Het is echt een kwestie van volhouden, zelf had ik bijvoorbeeld nog behoefte aan een extra les om wat meer zelfvertrouwen te krijgen. Na een paar ongelukkige landingen, zat de schrik er goed in en kreeg ik geen controle meer over mijn kite. Het extra lesje hielp me een stapje terug te nemen en weer zeker over mijn handelen te worden, het ging direct een stuk beter!

Nu bijna 2 jaar later, kan ik springen, trucks en kite ik over grote golven op de mooiste plekken van de wereld.

2. Holbox

Het eiland Holbox in Mexico is al prachtig op zich, maar het kiten is er ook fantastisch. De wind is er niet altijd optimaal, maar er is een gedeelte zo glad en helder als een zwembad. Als je je eigen spullen hebt is deze plek het beste om naartoe te gaan. Het is dus een beetje achteraf en het makkelijkste kun je er met een van de golfkarretjes komen of je pakt de fiets als je vast een warming-up wilt doen. Het is in ieder geval zeker de moeite waard!

Holbox
kitesurfen in holbox met de sunset

3. Aruba

Kitesurfen in Aruba is fantastisch, maar vergt wel wat meer ervaring. Ook hier is het water aan de ’toeristische’ kant net een zwembad. Hier zitten ook de meeste kitesurf scholen en het nodigt heel erg uit om het water op te gaan. Een nadeel echter; de wind is ‘off shore’, wat betekent dat de wind vanaf het eiland richting zee gaat. Je moet dus aardig kunnen kiten om er zeker van te zijn dat je weer terug naar de kust kunt surfen en niet te ver de zee in geblazen wordt. Deze windrichting heeft ook als nadeel dat het geblokt wordt door de grote hotels die op het eiland aan de kust staan. De wind is dus ook nog eens heel onbetrouwbaar en lastig in te schatten. Helaas ziet het er dus mooier uit dan het is en waren we er na 2 keer met de boot opgehaald te worden een beetje klaar mee.

Boca Grandi Aruba

Aruba is een eiland en dus kun je ook naar de andere kant rijden en dan is de windrichting ineens wel goed, komt dat even goed uit! Het strand is er prachtig en er is een baai waar meerdere kitesurfers van het eiland samen komen en bij de toeristen nog niet echt ontdekt is. Er zijn prachtige golven en dus een totaal andere beleving dan aan de andere kant van het eiland. Voor beginners is het dus wel een uitdaging en ook wij hadden de eerste twee maal moeite, maar eenmaal gewend geraakt is het echt een prachtige spot!

Boca Grandi is wat ons betreft DE spot op Aruba om te kitesurfen. Je kunt hier ook prima lessen volgen bij Patchi, een beetje een bijzondere man, maar een van de beste kiters die ik gezien heb. Hij kan bij wijze van nog zonder bord op z’n blote voeten het water over, je weet niet wat je ziet.

Ook nieuwsgierig naar de beste koffie en de leukste restaurants in Aruba? Lees het hier >

Kitesurf school Boca Grandi

4. Sint Maarten

Je kunt op het eiland ‘officieel’ maar op 1 plek kitesurfen en dat is op Orient Bay. Wij zijn in het bezit van onze eigen uitrusting, maar hier zit ook een kitesurf school waar je lessen kunt volgen en de uitrusting kunt huren. Naast kitesurfen kun je ook leren windsurfen, kitefoilen, wingfoilen of zelfs e-board surfen.

Er is dus nog een andere prachtige plek waar je kunt kiten, maar dit is eigenlijk niet toegestaan. Dit omdat het een natuurreservaat is voor vogels, toch zie je er regelmatig een kite de lucht in gaan. Niet zo gek, want het water is spiegelglad en strak blauw. Gallion beach moet je dus echt (stiekem) een keer proberen.

Sint Maarten is sowieso fantastisch voor alle watersport liefhebbers. Lees hier wat je nog meer op het water kunt beleven >

Gallion Beach in Sint Maarten

5. Kenia

Nooit geweten dat Kenia zo’n fantastische kust heeft, met parelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Dat je er ook nog eens bijna het hele jaar kunt kiten aan de gehele kustlijn van Kenia, maakt dit toch wel mijn favoriete spot. De wind is on-shore, bij laag getij is het water strak glad en ga je wat verder richting het rif kun je meters hoge golven treffen. Het verbaasd me dan ook met regelmaat dat het niet afgeladen is met kitesurfers, maar we meestal de zee voor ons zelf hebben.

Diani Beach

Zelf zitten we al enige tijd in Diani Beach en zijn er wel een aantal kitesurf scholen te vinden, waar je overigens voor goede prijzen lessen kunt volgen. Vooral in het laagseizoen kun je er goed over onderhandelen. Onze favoriete spots zijn Estuary en Soul Breeze waar je, afhankelijk van de windrichting, een ‘downwinder’ kunt doen. Dit betekent dat je vanaf dat punt helemaal kunt kiten met de wind mee naar het andere punt. Een fantastische trip, waarbij je onderweg zicht hebt op het koraal. Je vaak een schildpad of wellicht een rif haai ziet wegschieten.

downwinder langs de kust van Diani Beach

Wat stiekem ook heerlijk is in Kenia dat de ‘beachboys’ je helpen met het op pompen en opruimen van je kite. Je ook kunnen helpen met het launchen en landen en nadien een fijne verse kokosnoot voor je klaar hebben staan. Uiteraard verwachtten ze hier een tip voor, maar wat een luxe toch!

Ik heb ook nog wat andere goede tips voor je in Kenia, Diani beach >

De zee voor mij alleen!

Tips

Begin dus met een paar lesjes en kijk hoe je het ervaart. Vind je het tof? Wacht dan niet te lang met het aanschaffen van een set. Begin met een tweedehands set en koop niet direct het duurste, want je kunt er aardig je geld aan kwijt. Wij kochten een oude kite en hebben zelfs het een en ander aan elkaar moeten tapen met ducktape. Als beginner maak je namelijk regelmatig fouten en wil je niet net je peperdure kite vernielen. Hoe beter je uiteindelijk kunt varen met een slechte kite hoe makkelijker het uiteindelijk wordt als je ook nog eens je materiaal voor elkaar hebt.

Uitrusting kopen

Wij kochten uiteindelijk een mooie set over van iemand die ieder jaar zijn hele uitrusting verkoopt en vervolgens nieuwe aanschaft. Op zich een slimme manier om eenmalig een goede investering te doen en ieder jaar een beetje bij te leggen, maar dus wel altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben. Persoonlijk vind ik het toch prettig om het een poosje bij hetzelfde te houden, iedere kite en of merk is toch weer een beetje anders.

Het kiezen van de maten van de kite is ook wel even een inschatting van waar je met regelmaat gaat kiten. Dit was voor ons dus wel een gokje, maar het voordeel is dat we met z’n tweeën kiten en gezien ons gewichtsverschil altijd prima kunnen afwisselen. Wij hebben dus een maatje 8, 10 en 12. Staat er veel wind dan kan ik vaak met de 8 meter en Kevin met de 10 meter kite. Staat er weinig wind dan wisselen we de kite van 12 meter af en gaan we om en om. De afgelopen twee jaar hebben we het meest gekite met de 10 en 12 meter, maar vaak hangt het ook van je persoonlijke voorkeur af of je graag met een beetje meer power kite of niet.

zee

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en je wellicht enthousiast bent geraakt om ook het water op te gaan! Laat je het me weten in de comments?

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media