SharePeople; een crowdsurance die je moneymindset verandert

Bij SharePeople regelen ondernemers onderling hun arbeidsongeschiktheid, goedkoop en makkelijk! Je houdt je geld in eigen zak, zoals het hoort.

En dat is vaak de eerste reden dat ondernemers deelnemer worden van Sharepeople crowdsurance* of een andere oplossing om een vangnet voor arbeidsongeschiktheid te regelen. Gewoon omdat het goedkoper kan dan bij een traditionele AOV.

*crowdsurance; Het is géén verzekering, maar een online vangnet. Je vormt samen met andere ondernemers elkaars financiële vangnet.

Eerst jezelf, dan een ander

Ik ben nu een half jaar werkzaam bij SharePeople als Virtueel Assistent bij voornamelijk de Customer Support en heb zodoende veel mede-zzpers gesproken. Wat ik zo bijzonder vind is de transformatie die ondernemers ondergaan als ze eenmaal deelnemer worden van SharePeople. Je arbeidsongeschiktheid regelen is namelijk iets wat niet hoog aan het lijstje van ondernemers staat, het is een ‘moetje’.

Ik ben al sinds mijn twintigste zelfstandig ondernemer en toen ik net begon zat verzekeren er gewoon nog niet in. Simpelweg te duur en ‘ach ik ben nog jong’ of ‘ik ben creatief genoeg om een oplossing te vinden’ waren mijn redenen om het onder op mijn lijstje te zetten.

Tot ik bij SharePeople terecht kwam! Maar heel eerlijk, ik kwam er voor mijzelf. Ik had wel eens eerder van een broodfonds gehoord, maar minimaal 2x per jaar bijeen komen is voor een digital nomad geen optie. Ze hadden een vacature open staan en wat me vooral aansprak was de bedrijfscultuur; eerlijk, flexibel en heel open-minded. Perfecte match voor de multipotentialist in mij. Ik werd aangenomen en uiteraard regelde ik gelijk mijn arbeidsongeschiktheid.

Dus ja, ik regelde mijn arbeidsongeschiktheid voor mezelf, logisch toch? Je kunt pas voor een ander zorgen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt.

Deelnemer, medewerker en actrice 😉

Van wantrouwen naar compassie

Ondernemers die SharePeople overwegen staan er vaak net zo in en leuk meegenomen als het dan ook nog een ander helpt. Op de website van SharePeople lees je overigens hoe eenvoudig je je arbeidsongeschiktheid kunt regelen. Het is zo eenvoudig dat ik weleens de vraag krijg ‘Wat is het addertje onder het gras?’

Eenmaal toch de beslissing genomen te hebben om zich aan te sluiten, (want je kunt ook heel makkelijk weer opzeggen) zie je deelnemers door een aantal fases gaan.

Opluchting; Want het voelt toch eigenlijk wel heel prettig om wat geregeld te hebben. Het is weer iets wat je van je lijstje kan strepen en in deze roerige tijden weet je niet wat je kan overkomen. De opluchting is er ook als ze zien dat je daadwerkelijk geld in je zakken houdt. Zelfs nog meer dan dat SharePeople je had verteld.

Verwondering; ‘Hé het werkt gewoon!’ SharePeople werkt namelijk volgens het Semco-Style systeem. Simpel gezegd werkt het op basis van vertrouwen in plaats van continue controleren. We gaan uit van de goedheid van de mens en dat vinden we vaak lastig te begrijpen, want zo is onze maatschappij niet ingericht. ‘Maar hoe voorkom je dan misbruik’ of ‘Wat als iemand niet betaald’ zijn vragen die vaak gesteld worden. Het systeem is zo ingericht dat dit niet mogelijk is zonder door de mand te vallen. Maar het mooie is dat wantrouwen veranderd in verwondering, want de meeste mensen zijn meer dan eerlijk.

Nog even een boekentip tussendoor hierover; ‘De meeste mensen deugen’ >

Enthousiasme; Dat je bij SharePeople er voor elkaar bent in mindere tijden, zijn deelnemers er ook voor elkaar in goede tijden. Zo kun je lid worden van de coöperatie en zelfs meedoen in de commercials! Er wordt altijd eerst binnen het netwerk gezocht naar expertise en dat maakt iedereen enthousiast.

Compassie; Door het enthousiasme wordt ook de buurman deelnemer, of die ene oude klasgenoot en dat maakt SharePeople persoonlijk. Er zitten mede-zzpers in de commercial of aan de telefoon (ik bijvoorbeeld) en die begrijpen je als ondernemer maar al te goed. Als je een donatie doet aan iemand die ziek is, kun je een persoonlijk berichtje sturen. Wantrouwen veranderd in compassie. Zzp’ers hebben hart voor eigen zaak en weten hoe zwaar het is als je moet stoppen, niet alleen financieel maar het is je passie. Het liefst gaan ze zo snel mogelijk weer aan het werk, een reden dat het ziektepercentage laag blijft en doneren goed voelt.

Maar hoe zit dat dan met die moneymindset?

‘een andere kijk op ons monetaire systeem’

Wel, daar moeten we dus een beetje voor gaan omdenken. Bij traditionele verzekeraars, broodfondsen en ook de meeste schenkkringen betaal je vaak een vast bedrag. Dit bedrag ligt hoger dan dat daadwerkelijk nodig is en bouwen een buffer op voor het ‘wat als’ scenario. Die buffer hebben zij in beheer op een rekening waar je niet bij kunt, wellicht wel weer je inleg terug krijgt als je eruit stapt. We weten al dat sparen niet zoveel oplevert, je ontvangt geen rente en je geld wordt steeds ietsje minder waard. Hetzelfde geldt voor zo’n buffer. Je legt geld in, ontvangt geen rente, het wordt minder waard én het kost ook nog eens extra geld om het te laten beheren. Alles voor een scenario met een hele kleine kans, want zzp’ers werken liever!

Waarom dan niet alleen betalen als iemand daadwerkelijk ziek is? Het maandbedrag kan hierdoor verschillen, maar ligt wel aanzienlijk lager. Het geld dat je bespaart hebt tov een traditionele AOV, houdt je in eigen zak! Of je gaat er mee beleggen, zoals een grote groep Bright Pensioen leden doet.

Dit omdenken opent heel veel deuren voor veel ondernemers, zo ook bij mij! Ik ben anders tegen geld aan gaan kijken en zelfs tegen ons hele monetaire systeem. Waarom doen we vaak zo moeilijk als het makkelijker kan? Soms zijn we het gewoon zo gewend of is het ons aangeleerd.

Hier wil ik je nog een voorbeeld van geven; Veel ondernemers willen zich bijvoorbeeld verzekeren voor het volledige inkomen dat ze maandelijks op hun bankrekening bijschrijven. Je betaalt bij SharePeople naar rato, wat betekent dat je meer betaalt bij een hoger gekozen inkomensniveau. Wel zo eerlijk inderdaad. Maar het is goed om te kijken of je dit inkomen ook wel daadwerkelijk nodig bent als je arbeidsongeschikt raakt. Je gaat namelijk vast niet uit eten of koopt mooie kleding als je ziek thuis zit. Maar voor een duurzaam herstel wil je geen kopzorgen en je vaste lasten kunnen betalen, dit ligt dus lager dan je standaard inkomen. Scheelt je maandelijks weer wat centen en kun je in je potje voor later stoppen of lekker nu van genieten!

Werken en genieten kan ook 😉

Meer dan een opdrachtgever

Hetzelfde doe ik bijvoorbeeld ook voor mijn zorgverzekering, ik kies (ook gezien mijn leeftijd en leefstijl) voor een lage dekking. Het geld dat ik bespaar gaat naar mijn beleggingen, waar ik bij echte nood aanspraak op kan maken. Maar ik heb ook meer te besteden om mezelf gezond te houden en kan zo voorkomen in plaats van genezen.

Wat als we dat sowieso eens met z’n allen zouden doen? Voorkomen in plaats van genezen, vertrouwen in plaats van wantrouwen en delen in plaats van nemen.

Graag deel ik met jou in ieder geval een kijkje achter de schermen als deelnemer en ‘medewerker’ bij SharePeople. Wellicht spreek ik je binnenkort aan de telefoon, vanuit een tropisch oord.

Ben je ook zzp’er en heb je nog geen vangnet voor je arbeidsongeschiktheid? Ik deel je graag mijn persoonlijke code, waarbij we allebei 3 maanden korting krijgen en geld in eigen zak houden 😉 code: JESMIN2702

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Je eerste stap naar Digital Nomad gratis video
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je gratis Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media