Hoe kom ik aan opdrachten als (startende) freelancer?

freelance opdrachten

Je wilt graag als freelancer of zzp’er aan de slag en het liefst remote. Werken waar en wanneer jij dat wilt. Maar wat ga je dan doen én vooral, hoe kom je dan aan klanten? Dat is een van de meest gestelde vragen die ik krijg van mensen die graag voor zichzelf willen beginnen. En daarom heb ik mijn tips voor je verzameld. Dit zijn de 5 manier om aan (je eerste) opdrachten te komen.

1. Doe niet zo moeilijk

Je kunt alles tot in de puntjes uitwerken. Een originele naam bedenken, je huisstijl uitbesteden en een stylish website lanceren. Maar dan ben je maanden verder en hebt nog geen cent verdiend. Sterker nog, je maakt kosten zonder zicht op een opdracht. Natuurlijk draagt een website bij aan de zichtbaarheid en professionaliteit. Maar, first things first. Je hebt maar 1 ding nodig en dat zijn klanten met (goed betaalde) opdrachten. Stop met uitstelgedrag en doe niet zo moeilijk. Begin klein en dichtbij, je haalt meer werk uit je netwerk en dat doe je zo:

  • Schrijf een goede pitch met wat jij opdrachtgevers te bieden hebt én wat jij zoekt in een opdrachtgever. Een heldere boodschap zorgt voor zelfvertrouwen en duidelijkheid voor jezelf én de ander.
  • Update al je socials en online platformen. Zorg ook hier voor een heldere boodschap en gebruik overal dezelfde termen. Extra tip; update je digitale (email) handtekening.
  • Laat je horen; op verjaardagen, what’s app groepen, bij oma op de koffie en natuurlijk Linkedin. Schreeuw het van de daken, ook als je nog geen klanten hebt. Vertel het er ook gewoon bij, je hoeft er niet onzeker over te zijn. Je ‘warme’ netwerk heeft vaak een groot gunfactor en helpt graag met je eerste klantcontact.

Dit kost je nog geen dag en het leverde mij m’n eerste opdracht op. Mijn buurvrouw tagte me op Linkedin onder een openstaande vacature. Ondertussen is dit al 1,5 jaar één van mijn vaste opdrachtgevers. Zo eenvoudig kan het zijn.

2. Bouw aan je portfolio

Eerlijk is eerlijk. Ook ik wist niet goed waar ik moest beginnen en was stiekem bezig met uitstelgedrag. E-books downloaden, cursussen volgen en boeken lezen. Ik had zoveel informatie verzameld dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Het werd tijd voor praktijk en dus trok ik de stoute schoenen aan. Op Instagram had ik een aantal rolmodellen, mensen waar ik over een aantal jaar zou willen staan. Ik schreef ze een mail of DM en stuurde ze mijn pitch en bood mijn expertise gratis aan. In ruil voor een kijkje in de keuken, een soort stage dus. Uiteraard met goede afspraken en een deadline. Ik kon aan de slag bij Suzanne van Duijn van VrijeMeid.nl. In een korte tijd heb ik ontzettend veel geleerd. Daarnaast leverde het me veel zelfvertrouwen op, een groter netwerk, zichtbaarheid en een sterker portfolio. En dus meer klanten!

Extra tip: Vraag om een testimonial. Een testimonial is een (positieve) klantbeoordeling en zorgt voor de geloofwaardigheid van je diensten. Zo bouw jij aan een sterk portfolio en trek jij droomklanten aan.

3. Online opdrachten vinden

Je hebt beet en je eerste opdracht is een feit, goed gedaan! Vier je succes, daar mag je trots op zijn. Maar tijdens dat proosten kun jij prima nog wat hengeltjes uit gooien. Wel verstandig om dit in andere vijvertjes te doen. Zo spreid jij je kansen en weet je precies waar je moet zijn als er weer gaten in je agenda vallen:

4. Blijf zichtbaar

Het gaat lekker, je hebt meerdere opdrachten en ziet met regelmaat een toffe vacature voorbij komen. Daar heb je dan ook hard voor gewerkt, dat netwerk. Maar het is nog mooier als je niet meer hoeft te zoeken, maar klanten jou weten te vinden. Dat doe je door zichtbaar te blijven. Je deelt je werk op je favoriete social platformen en lanceert- nu wel – je eigen website. Nog beter, je gaat met enige regelmaat bloggen. Het leverde mij m’n laatste opdracht op. Iemand aan de andere kant van Nederland, buiten mijn netwerk. Ze had simpelweg gegoogeld en mijn staaltje SEO, bracht haar naar mijn website. Een blog schept daarnaast een band met je lezer en wekt vertrouwen. Je deelt je kennis en kunnen.

Je zichtbaarheid kun je ook vergroten door je verhaal door anderen of op andere platformen te delen. Want jij kan wel vertellen dat je de beste bent, maar het is nog geloofwaardiger als anderen dit ook vinden. Zorg dus voor testimonials, maar denk ook aan een gastblog bij een andere blogger. Reageer op een oproepje voor een leuk interview en regel je eigen PR. Dit artikel van In de Buurt leverde me veel verkeer naar mijn website en socials op.

5. Ga locatie-onafhankelijk werken

Je kunt nu werken waar en wanneer jij dat wilt. Doe dat dus ook! Je kunt heel makkelijk thuis blijven zitten want; het internet werkt goed, je hebt geen reistijd en altijd je favoriete koffietje in huis. Maar dat levert je geen nieuwe connecties op. Waarom niet gewoon 2 vliegen in 1 klap slaan? Co-working spaces zijn de plek om je werk gedaan te krijgen én nieuwe mensen te ontmoeten. Niet alleen goed voor het vergroten van je netwerk, maar ook voor je creativiteit.

Vind kosteloos leuke werkplekken via Seats2Meat of fix een membership bij Croissant als je regelmatig een werkplek buiten de deur zoekt.

Ben jij net gestart of al een tijdje freelancer? Laten we connecten en elkaar helpen aan opdrachten. Minder zorgen en meer tijd om te reizen! Stuur mee een berichtje, volg me op Instagram of plaats een reactie onder deze blog. GroetJes 😉

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media