De Big Reset; Komt de voorspelling van Willem Middelkoop uit?

Willem Middelkoop schreef al meerdere boeken over het financiële systeem en waarschuwt dat we afstevenen op een Big Reset. Moeten we ons zorgen maken?

Ik hield me eigenlijk nooit zo bezig met geld, het was voor mij heel simpel. Je moest werken om je geld te verdienen, je spaart, koopt een huis met een hypotheek die je netjes aflost en bouwt een pensioen op.

Alleen sinds de crisis in 2008, de komst van de bitcoin en nu de pandemie kreeg ik steeds meer vraagtekens. Hoe werkt ons monetaire systeem nou eigenlijk? Waar komt geld vandaan? Hoe kun je zomaar geld creëren? Hoe ontstaat inflatie? Wat is geld nou eigenlijk…

Willem Middelkoop

In 2007 schreef Willem zijn eerste boek ‘Als de dollar valt’ en deze heeft hij in een rap tempo geproduceerd. Want het was niet ‘als’, maar vooral ‘wanneer’ de dollar valt. Hij zag de komst van de kredietcrisis al aankomen en nadat deze snel werkelijkheid werd net na het uitbrengen van het boek, werd Willem als expert gezien. Hij deelde zijn verhaal met de rest van de wereld en probeert ons wakker te schudden tot op de dag van vandaag.

Om wat meer inzicht te krijgen is het goed zijn eerste boek te lezen of kijk eens de film ‘The Big Short’. Uiteraard is de film wat geromantiseerd, maar je krijgt een goede indruk van de complexiteit en diverse lagen waaruit ons hele geldsysteem bestaat.

Koop het boek hier via bol.com >

Het boek

Net als de film zal ook het boek je versteld doen staan van de wereld van het geld. En waar je denkt dat we er alles aan doen of juist niks aan kunnen doen om een crisis te voorkomen herhaalt de geschiedenis zich keer op keer. Willem kan niet in de toekomst kijken, maar vertelt eigenlijk dat we iedere keer in cirkeltjes lopen. We worden voor het lapje gehouden. Of zijn we gewoon niet zo snugger als we denken?

Het eerste deel van het boek legt Willem het ontstaan van geld in zijn algemeenheid uit. Hoe de eerste banken zijn opgericht en hoe de dollar haar positie als wereldreservemunt heeft verkregen.

Simpele vragen als ‘hoe kan een bank eigenlijk geld creëren’ en ‘wie houdt toezicht op centrale banken’ komen naar boven? Is mijn financiële kennis echt zo slecht of heb ik dit eigenlijk nooit geleerd?

Er zijn (voor mij in ieder geval) zeker een aantal termen die ik eerst moet raadplegen bij de al mighty Google. Want wat is precies een SDR (special drawing rights), geldontwaarding, devaluatie en Keynesianisme?

Het boek wordt vervolgd met een van de belangrijkste momenten uit de ‘geld’ geschiedenis. Namelijk de ontkoppeling van goud en geld in 1971, met alle gevolgen van dien.

Gold is money, everything else is credit

J.P.Morgan (2011)

Een wereld vol schuld

De enorme schuldenberg met name door het aanzetten van de zogenoemde geldpers groeit met de dag. Oude schulden worden betaald met nieuwe schulden. Kan dat? Het is in feite een lening op een lening; de definitie van een piramidespel. Men kan wachten tot het kaartenhuis ineen stort.

De oplossing? Dat is volgens Willem Middelkoop het kwijtschelden van deze schulden; een big reset. Maar streep je aan de ene zijde van de balans iets door, zal dit gevolgen hebben aan de andere kant van de balans. Dit kunnen spaar- en pensioengeld zijn of de waarde van vastgoed. De grote vraag, wie neemt de pijn?

Een dergelijke transitie is niet ongebruikelijk en is vaker gebeurd dan je wellicht vermoedt. Zoiets gaat vaak geleidelijk, eigenlijke kleine resets, waarbij de ene meer merkbaar is dan de ander.

Anno nu

Juist nu zijn de voorteken meer zichtbaar dan ooit en lijkt alles in een stroomversnelling te gaan sinds de grote pandemie. Denk aan; de negatieve spaarrentes, de hoge huizenprijzen, de energieprijzen, daling van pensioen, de komst van digital currencies en de huidige inflatie stijging.

21% van alle dollars zijn alleen al het afgelopen jaar geprint! Is de voorspelling van Willem Middelkoop al lang realiteit? Oordeel zelf.

“In 2030 you will own nothing, but you will be happy”

The World Economic Forum

In dit podcast met Madelon Vos bespreekt ze samen met Willem Middelkoop het boek en de toekomst.

Zet je dit aan het denken en zoek je ook naar een manier om je vermogen te beschermen of op te bouwen? Lees dan ook mijn blog: Een leven zonder (geld) zorgen >

Of download het gratis e-book van Madelon Vos; Bescherm uw vermogen >
Ook een zeer interessant (gratis) e-book is die van Maarten Verheyen; Het eindspel van ons financieel systeem > Ook hij waarschuwde voor de crisis in 2008 en is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media