Een leven zonder (geld) zorgen!

In dit artikel doe ik een ‘duit in het zakje’ over mijn kijk op geld voor later.

En dit gaat wellicht interessant worden want deze wijkt nogal af van de meeste anderen. In ieder geval van de generatie voor ons, want de millennials vragen zich toch steeds meer af “hoe zit het met mijn pensioen?”

Want de huidige pensioenfondsen staan steeds vaker in een negatief daglicht en niet zonder reden. Ben je niet in loondienst zul je overigens zelf voor je pensioen moeten zorgen. Wist jij bijvoorbeeld ook dat al je gespaarde geld in een pensioenfonds niet wordt uitgekeerd als je bent overleden?

Ook later financieel onafhankelijk zijn?

Om er voor te zorgen dat je ook later financieel onafhankelijk bent is het goed om hier alvast over na te denken. Er zijn namelijk zeer diverse mogelijkheden om te werken aan je vermogensopbouw. De grootste vrijheid om te doen met het eindkapitaal wat je wilt, heb je als je in eigen beheer gaat sparen of beleggen. Ook hierin zijn weer diverse mogelijkheden, maar er wordt ook onderscheid gemaakt in de verschillende pensioenproducten zoals lijfrentes van verzekeraars, bankspaarproducten en pensioenbeleggen. Deze zijn ook aan fiscale regels gebonden. Een daarvan is dat je het gewenste bedrag niet zomaar uitgekeerd krijgt, een voordeel is echter weer de fiscale aftrek van betaalde premies.

Het is vooral belangrijk hier eens tijdig na te kijken en duidelijk je doelen in kaart te brengen, dit is namelijk voor iedereen weer anders. Waar ik je in deze blog alleen op wil wijzen is de wat minder traditionele manier van beleggen of vermogensopbouw.

Edelmetalen

Beleggen in edelmetalen (lange termijn)
Je kunt in diverse edelmetalen beleggen en ook dit kan weer op verschillende manier. Je kunt er eft’s in kopen, aandelen of het fysiek aanschaffen. Het beleggen in edelmetalen kun je zien als bescherming tegen inflatie en heeft zich in de hele historie al bewezen als meest betrouwbare manier van behoud van vermogen. Sinds ons papieren geld niet meer gekoppeld is aan goud en dus ‘onbeperkt’ bijgedrukt kan worden heeft dit enorm effect op onze koopkracht.

Simpel voorbeeld: 1 gram goud was in 1971 1 dollar waard, daarmee kocht je 5 broden. Vandaag koop je met 1 gram goud 20 broden en nog niet eens 1 heel brood met 1 dollar.
voorbeeld 2: Had je in 1971 een oude sok met 7000 dollar bewaard dan kocht je daar in 2015 1/8e Mercedes mee, maar had je daar zilver mee gekocht dan had je 2 nieuwe Mercedes en nog 1000 dollar in je zak.

Uiteraard zijn er een aantal kanttekeningen, je ontvangt geen (maandelijkse) rente over het bedrag je inlegt en je kunt in de winkel niet betalen met 1 gram goud. Voor de korte termijn is dit dus wellicht niet interessant voor je, tenzij je het graag in je sieraden verwerkt.

Voordeel is dat goud en andere edelmetalen een intrinsieke waarde hebben, het wordt niet alleen als financieel beleggingsproduct gebruikt, maar ook verwerkt in de verschillende industrieen. Daarbij is er een beperkte hoeveelheid beschikbaar, er kan niet meer van gemaakt worden. En weer heel simpel, hoe minder er van iets is en hoe hoger de vraag des te meer stijgt de waarde er van.

Cryptocurrency

crypto

De digitale munt (risicobelegging)
De crypto eenheden worden vandaag de dag vergeleken met goud. Beide zijn niet onderhevig aan inflatie en kunnen niet zomaar ‘bijgedrukt’ worden. Bitcoin als voorbeeld is gelimiteerd tot 21 miljoen stuks die allemaal ‘gemined’ moeten worden voor 2140. Echter heeft (volgens tegenhangers) deze digitale munt geen intrinsieke waarde. Maar hoe zit dat dan met ons papieren geld?

De meningen zijn erg verdeeld over dit onderwerp (ook ik was ontzettend sceptisch) en uiteindelijk is het allemaal gebasseerd op vertrouwen. Want besluit morgen iedereen dat ons papier geld gewoon ook als wc papier kan worden gebruikt dan is het niks meer waard. Ga je beleggen in aandelen of crypto dan kun je gister rijk zijn en morgen alles weer verliezen.

Nog een kanttekening bij het opbouwen van je vermogen in deze vormen is het betalen van vermogensbelasting. Wed dus altijd op meerdere paarden (spreiding!), verdiep je in de diverse mogelijkheden, begin klein en doe zelf kennis op. Ik heb hier een aantal tips om te beginnen met beleggen in crypto >

Zo hebben wij al meer dan 10 jaar ervaring in de crypto, starten we ook met pensioenbeleggen, investeren we in edelmetalen en lossen af op onze hypotheek*

Zonder bezit gelukkiger dan ooit?

Je zult zelf die beslissingen moeten maken op basis van waar jij waarde aan hecht en wat geluk voor jou betekent. Met deze gedachte zou ik graag de blog willen afsluiten en lees dan vooral dit artikel: zonder bezit gelukkiger dan ooit

*aflossen op de hypotheek wel zo verstandig? Wellicht een leuk onderwerp voor een volgende blog. Want denk hier eens over na; Het geld dat je nu in je stenen stopt kun je ook voor gaan beleggen. Afhankelijk van de beleggingen en de looptijd kan dat meer opleveren dan aflossen of sparen.

Meer verdienen minder werken? Lees ook eens mijn blog over mijn moneymindset >

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media