Tips om te beginnen met Bitcoin en andere crypto’s

bitcoin
Daytraden

Wil je ook beginnen met beleggen in Bitcoin, maar je weet niet hoe? Laat me een aantal tips voor je op een rij zetten.

De Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn steeds vaker in het nieuws en het kan je dus vast niet ontgaan zijn. De meningen blijven nog erg verdeeld over de komst van deze technologie, volgens de een is het de toekomst en de ander is en blijft het een bubbel. Maar spraken ze destijds niet precies zo over ‘het internet’?

Al sinds 2013 zijn wij actief in de crypto en hebben zelfs bitcoins ‘gemined’. Helaas zijn we ook bekend met de grote crypto hack in 2017, wat ons vertrouwen behoorlijk had geschaad. Sinds de laatste jaren zijn we weer actief en zien we dat crypto steeds meer terrein verovert en technologieën steeds meer toepasbaar zijn binnen ons huidige systeem. De pandemie zorgt echter voor een aardige stroomversnelling.

1. Doe kennis op over bitcoin

Het belangrijkste is om je eigen mening te vormen en je eerst goed in te lezen, alvorens je zou willen beginnen met beleggen in een van de coins. Want ja, er is meer dan alleen Bitcoin en ieder heeft een ander onderliggende waarde. Het gaat verder dan slechts geld, de toepassingen van blockchain zijn oneindig.

Maar begin bij het begin, want het is niet heel eenvoudig te begrijpen. Het is daarentegen ook echt niet heel moeilijk, je moet er simpelweg even de tijd voor vrij maken. Ik raad je aan om eerst gewoon de website van Bitcoin.org te bezoeken en het filmpje te bekijken. Download dan ook de whitepaper van Satoshi, de creator van Bitcoin. Hierin staat compleet uitgelegd hoe Bitcoin werkt en het is slecht 9 bladzijdes! De wiskundige berekeningen kun je evt. overslaan, maar buiten dat is het ook echt goed te lezen.

Laat je dus niet overwhelmen door alle informatie en vooral ook meningen van anderen.

bitcoin

2. Ga ‘oefenen’

Begrijp je nu een beetje hoe de cryptowereld in elkaar steekt en ben je bereidt een stapje verder te gaan? Kom dan in actie en ga wat oefenen, volg bijvoorbeeld een cursus en meld je vast aan bij een broker. Dit helpt echt om wat meer gevoel te krijgen bij de mogelijkheden in het beleggen en wat sneller bekend te raken. Het blijft anders liggen en ga je het steeds meer uitstellen, tot je wellicht gaat handelen in paniek. Maak dus kleine stapjes!

Wil je iets meer om handen hebben? Dan raad ik je aan om gewoon simpelweg een cursus te volgen. Lekker makkelijk alle informatie bij elkaar. Ik ben zelf erg fan van Madelon Vos en luister met regelmaat haar podcast. Ik mag je een gratis e-book aanbieden > en ook een gratis mini cursus >

3. Open een account

Tegenwoordig zijn er talloze platforms waar je terecht kunt om je crypto’s aan te schaffen. Om te beginnen zou ik je aanraden om een app te downloaden en eens een beetje rond te kijken. Zoals bijvoorbeeld BitMyMoney, Bux Crypto of LiteBit.

Begin met een klein budget en kijk wat voor jou werkt. Verdiep je in de diverse currencies maar ook de verschillende platformen. Vergelijk vooral de kosten bij de transacties en de voorwaarden van de platforms. Krijg je bijvoorbeeld je geld terug als een platform niet meer bestaat? Kan je ten alle tijden je geld opnemen?

Zelf zitten wij bij Binance, omdat dit een grote partij is, waardoor het een hoge betrouwbaarheid heeft en de fees lager dan gemiddeld zijn. Vooral als je gaat daytraden is dit een belangrijk criterium.

4. Werk aan een strategie

Heb je al even geoefend en heb je nu voldoende kennis opgedaan mbt tot de coin die je interesseert? Dan wordt het tijd voor het echte werk! Maak dan een strategie en dat hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn.

Maak gewoon inzichtelijk wat je voor je zelf wilt. Begin je bijvoorbeeld met een eerste inleg? Ga je maandelijks bijstorten? Voor welke termijn wil je beleggen en hoeveel ga je je er mee bezig houden?

Wees je er namelijk van bewust dat het een erg volatiele markt is en je sterk in je schoenen moet staan. Een plan helpt je te handelen vanuit logica en niet vanuit emotie. Uiteraard zul je je plan periodiek (bijv. eens per half jaar) moeten bijschaven, maar je hoeft er zeker niet dagelijks mee bezig te zijn. Liever niet zelfs!

Je kunt er ook voor kiezen om te starten met een ETF in bitcoins, als je het toch lastig vindt om een keuze te maken voor jouw favoriete crypto’s.

5. Je bent altijd te laat

Je had beter vorig jaar al kunnen beginnen dan nu, maar dat is geen reden om überhaupt niet te beginnen. Als je dit allemaal gelezen hebt, geloof je al lang niet meer dat Bitcoin een bubbel is. Maar laat je niet gek maken dat je de boot al gemist hebt of bij de eerst volgende dip dat het allemaal zinloos was.

Vertrouw op je kennis die je hebt opgedaan, gebruik geld dat je (nu) niet nodig bent (ook niet al je spaargeld!) en stick to the plan!

6. Durf winst te pakken

Wordt niet te gretig en geloof me dat is lastig. Want het klinkt ook heel logisch om niet te kopen wanneer het hoog staat en ook niet te verkopen wanneer het laag staat. Toch doen de meesten het!

beleggen
Quote warren buffett

Hanteer ook niet de ‘Alles of helemaal niks’ methode. Je kunt namelijk ook gerust de helft van je aandelen verkopen en de rest laten staan. Zo kun je toch een beetje winst pakken, neem je een evt stijging mee en kun je zodra er een dip is weer wat opkopen.

Laat je me weten of je gaat beginnen?

*In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt, ik werk wel alleen samen met bedrijven waar ik achter sta.

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media