Interview Demi Hogelucht (24 jaar): Crisis of niet, ik open een tweede onderneming!

onderneming
Demi Hogelucht, eigenaresse kledingzaak Deem in Almelo en Deventer. www.bijdeem.nl

Demi is geboren en getogen in Almelo en sinds 2018 eigenaresse van kledingwinkel DEEM. Ze begon op haar 22e met ondernemen en opent binnenkort haar tweede onderneming!

In deze rubriek interview ik zelfstandig ondernemers over hoe ze zijn begonnen en op welke manier ze er voor zorgen hun business draaiende te houden. Wat kunnen we van ze leren?

Ik ken Demi uit de tijd dat ze bij mij in de winkel (De Zoete Bezigheid) werkte. Een aanpakker, alleskunner en zeker niet op haar mondje gevallen. Had 1001 ideeen, maar fashion bleef haar nummer 1. Nu runt ze haar eigen onderneming en opent zelfs haar tweede.

Wanneer en waarom besloot je ondernemer te worden?

Ik denk dat niemand echt de beslissing maakt om ondernemer te worden, ik denk dat het wel een beetje in je moet zitten. Ik heb inderdaad altijd al interesse gehad in fashion en begon op mijn 15e al met het schrijven van een ondernemingsplan. Dat plan is altijd de basis gebleven voor mijn eigen winkel, al is er natuurlijk ook super veel aan veranderd. Toen het huidige pand waar ik in Almelo in zit voorbij kwam, wist ik eigenlijk al heel snel dat dit het was.

Ik heb altijd voor veel verschillende bedrijven gewerkt en bleef eigenlijk nooit ergens langer dan een jaar, omdat er dan weer wat nieuws voorbij kwam. Achteraf gezien is dat top geweest, zo heb ik van iedereen wat opgestoken. Of het een groot bedrijf was waar je de directeur niet kende, of een een eenmanszaak waar je heel dicht op de eigenaar stond, ik heb van alles geleerd.

Je bent gestart met behulp van een ondernemerstraject en hebt hier zelfs in bijgedragen. hoe heb je dit ervaren en wat kun je hier meer over vertellen?

Yes, klopt! Ik heb in 2017 meegedaan aan ZomerOndernemer, een traject dat jongeren helpt met het opstarten van een onderneming in het tijdsbestek van een zomervakantie. Jongeren geven echt hun vakantie op om te leren en je merkt dat ze daarom veel gemotiveerder zijn. Ik kwam er tijdens die zomer achter wat ik vooral niet wilde. Het was voor mij nog te vroeg om zelf te beginnen met een winkel, hier heb ik een jaar mee gewacht. Uiteindelijk ben ik ook zelf opgeleid tot trainer voor ZomerOndernemer en heb ik zelf de middelen bij elkaar gekregen om te beginnen met trainen.

In 2018 en 2019 heb ik dus ondernemerstraining gegeven aan jongeren in Twente. In 2020 merkten we dat de rek er een beetje uit was door Corona en zijn we gestopt helaas.

Het is crisis maar je hebt grootse plannen! Hoe realiseer je dit?

Meteen vanaf het begin van de plannen in Almelo is er altijd de intentie geweest om meerdere filialen te openen. Dat dat zo snel al ging gebeuren geloof ik nog steeds niet helemaal. Het is inderdaad crisis en ik heb er vooral in het voorjaar een flinke klap van gekregen. De binnenstad was (nu opnieuw) compleet leeg en de omzetten stortten in. Wat je wel merkt is dat zodra alles wel weer mag en de horeca weer open gaat, de omzetten super hard groeien. Dit heeft er voor gezorgd dat ik een super goede zomer heb gehad vorig jaar met zelfs een groei van ruim 10%. Hierdoor heb ik ook het vertrouwen gekregen om een tweede winkel te openen.

Ik ben niet speciaal op zoek gegaan naar een pand, ik geloof er heel erg in dat dat soort dingen naar je toe komen. Anders is het niet ‘meant to be’. Er kwam een pand in Deventer op mn pad en het moest deze worden en anders niet. Het is een prachtige stad en ik denk met heel veel potentie voor DEEM.

Welke taken geef jij uit handen of zou je het liefst uit handen willen geven om je beter op je kernzaken te kunnen richten?

Ik geef sowieso de boekhouding uit handen. Ik kan dit wel zelf, maar een boekhouder kent vaak veel trucjes die ik niet ken en daar kan ik veel op besparen. Ik zorg wel dat ik op de hoogte blijf van de financien zodat ik ook weet wat er speelt en wat ik kan. Het eerste jaar deed ik het zelf, tot dat een boekhouder er naar keek en meteen zag dat ik €2500 was misgelopen met terug vragen. Ik was op die manier snel overgehaald om het niet meer helemaal zelf te doen.

Ik zou heel graag de webshop www.bijdeem.nl uit handen willen geven een daar standaard iemand op willen hebben die ervoor zorgt dat deze up to date is. Daarnaast wil ik graag professionele foto’s voor op de website. Daar gaan we binnenkort mee aan de slag.

Je bent erg actief op Social Media, hoe zorg je dat klanten daadwerkelijk naar je winkel komen?

Ik had nooit gedacht dat Social Media zoveel zou doen voor de winkel (misschien een beetje naief) maar vooral Instagram werkt heel goed voor mij. Hier kunnen klanten bijvoorbeeld items reserveren. Hier hebben we dan we een paar regeltjes voor, zoals dat het niet langer dan een week achter blijft en dat er maar 1 maat van het item kan reserveren. Klanten komen hierdoor naar de winkel en nemen vaak veel meer mee dan het ene item dat ze gereserveerd hebben. Ook bieden we via de online store ‘afhaal’ aan, waardoor je hetzelfde effect krijgt.

Daarnaast klinkt het gek, maar hoe meer ik erop plaats hoe meer mensen er naar de winkel komen. Ik spam soms gewoon de hele dag Instagram vol. Ik verlies er soms wat volgers mee, maar merk dat het de volgende dag wel gewoon drukker is in de winkel en ze meer naar bepaalde items gaan kijken.

De tijd vliegt, waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik hoop dat ik dan in ieder geval twee goedlopende ondernemingen heb en dat de webshop gegroeid is. Nu verschillen de webshop bestellingen nog super erg, soms in een week 10 stuks, dan een week later 1 bestelling. Ik zou toch wel graag naar meer bestelling willen. Ik hoop dat ik over 5 jaar niet meer zelf iedere dag in de winkel hoef te staan en dat ik de tijd heb voor andere dingen, zoals het opbouwen van een merk. Ik vind bijvoorbeeld interieur spullen heel interessant, maar daar heb je weinig van in Nederland, buiten de grote merken om. Daar zie ik dus nog wel kansen liggen.

Wie inspireert jou op het gebied van ondernemen?

Ik vind vooral vrouwen die gestart zijn met eigenlijk niets heel cool, zoals bijvoorbeel Danique Bossers van het kledingmerk Most Wanted, of Josh Veldhuizen van Josh V. Qua webshop vind ik Loavies en FOLC heel interessant, zij draaien echt een groot bedrijf op webshop orders. Ook NIKKIE vind ik bijvoorbeeld op insta heel interessant. Ik volg haar al 2 jaar en haar kleding spreekt me totaal niet aan, toch blijf ik haar volgen dus doet ze iets goed.

Daarnaast vind ik ook vriendinnetje Sophie van Booming Bags tof, zij begon met iets heel kleins wat zelf heel leuk vond en ook dat is uitgegroeid tot een echt bedrijf dat nog steeds iedere dag heel hard groeit.

Vele vrouwen dromen van hun eigen kledingzaak, wat zou jij ze nog graag willen adviseren?

Onderschat het niet! Ik denk dat heel veel mensen denken dat een kledingzaak niet keihard werken is, en dat je alleen winkeltje speelt. Er komt zoveel meer bij kijken dan dat en er is gigantisch veel concurrentie. Daarnaast is de mode wereld best hard. Wanneer je echte merken gaat inkopen en dus niet alleen maar spullen uit de groothandel haalt, krijg je echt te maken met competitie en andere winkels die je merken van je willen afnemen. Daarnaast is het echt gewoon kei leuk om te doen en vind ik dat als je ergens een passie voor hebt, het bijna altijd een succes wordt! Mits je doorzet en hard werkt.

👉 Volg Jes Worry Less eens op Instagram of Facebook
👉 Lees hier wat ik voor jou kan doen!
👉 Minder stress met Jes
👉 Download hier je Paradise Screensaver voor een beter uitzicht

About the author

Ik ben Jesmin, maker van deze blog. Ik deel hier graag mijn 'morgen zonder zorgen'. Hoe je kunt werken, reizen en wat meer van het leven kunt genieten, zonder (financiële) zorgen voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Bij gebruik van deze site, accepteer je het gebruik hiervan.  

Share on Social Media